PP-DD a luat locul PRM dupa alegerile din 10 iunie. Acolo unde nu exista majoritati, viceprimarii, consiliile locale si cel judetean depind de negocierile cu minoritarii alesi, exceptand USP. Haralambie Vochitoiu, presedinte judetean al PP-DD, are mari sanse de a deveni vicepresedinte al Consiliului Judetean, precum Costel Avram in urma cu patru ani.

In circa 28 de localitati din judetul Hunedoara, PP-DD a cam stricat ploile partidelor politice in consiliile locale si in cel judeten rupand serios din voturile celorlalti. In Valea Jiului, viceprimarii si majoritatea care se va forma in consiliile locale de la Petrila, Petrosani si Aninoasa depind de PP-DD. Ca urmare, in urma redistribuirilor, se vor purta negocieri cu formatiunea politica in cauza.

Liderul judetean al PP-DD, Haralambie Vochitoiu, a precizat ca exista doua variante care se vor transa dupa redistribuirea mandatelor in Consiliul Judetean Hunedoara, avand in vedere ca USL are circa 50 la suta din total voturi exprimate, USP – circa 26 si PP-DD – 12.

”Asteptam stabilirea numarului de mandate pe partide in Consiliul Judetean. In aceasta dupa amiaza (ieri – n.n.) se va face acest lucru. Noi avem posibilitatea sa luam mandatul de vicepresedinte si sa facem echipa cu USL la nivel judetean. Daca acest lucru se va intampla, vom merge si in teritoriu pe aceeasi linie, pentru ca nu putem merge la judet cu unul, iar dincolo cu altii. Daca nu se va intampla asa, vom negocia punctual in fiecare localitate functie de situatiile existente. Am avut deja discutii, dar nu am hotarat nimic pentru a vedea cum va fi la judet. Bucurestiul mi-a dat mana libera sa fac cum este mai bine” – a declarat Haralambie Vochitoiu, presedinte PP-DD filiala judeteana Hunedoara.

La Petrila situatia este extrem de colorata: USP – 5 consilieri, cu unul mai putin decat legislatura trecuta, PSD – 5 in loc de 8, deci o scadere majora, PNL – 3, PC – 3 si PP-DD – 3. Aici, foarte multi il dau ca viceprimar pe reprezentantul PP-DD, altii spun ca va fi o surpriza de proportii.

La Petrosani, lucrurile par mai simple: USP – 9 consilieri, PSD – 8 consilieri, PP-DD – 2, ca urmare negocierea cu PP-DD se impune daca nu cumva USP isi da mana cu USL.

Aninoasa este de asemenea foarte pestrita: USL – 4 consilieri, USP – 4, PAS – 2, PP-DD – 2, PRM – 1. Va fi greu pentru Nicolae Dunca, noul primar, sa-si coaguleze o majoritate in consiliul local, acesta declarand ca nu poate fi vorba de un viceprimar ca Ilie Botgros sau Mihaita Nistor, ci il prefera pe Adrian Albescu.

O situatie asemanatoare celei de acum a PP-DD, de care depind viceprimari si majoritati in consilii, dar mult mai simplu,  a avut PRM in legislatura trecuta unde, in cateva localitati si Consiliul Judetean, Costel Avram a facut jocurile si a devenit chiar el vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, pana in prezent.

Ileana Firtulescu