O delegatie din China, condusã de Song, presedintele Institutului Confucius din România a venit la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani, pentru cã aici sunt aproape 100 de cursanti. Si sunt dintre cei mai buni.  Au demonstrat-o, imediat dupã ce au socializat cu chinezii, în limba lor, atât cât au putut.

La Petrosani învatã limba si cultura chinezã o bunã parte din elevii Colegiului Mihai Eminescu, iar o delegatie de oameni de afaceri si profesori dintr-o localitate din China, au vizitat marti dimineatã aceastã institutie. A fost un prilej pentru copii de a-si exersa limba chinezã, iar pentru oaspeti de a inspira aer curat la noi. Mai mult, copiii vor ajunge chiar sã viziteze China.

„Delegatia noastrã este foarte încântatã sã vinã sã viziteze aceastã scoalã. Stiu cã este una de top în zona aceasta. Stim cã multi elevi studiazã limba chinezã si sper ca în viitor sã vinã în China, ca sã studieze limba si sã experimenteze cultura noastrã”, a spus He Xinzhe, director la un colegiu din China.

Delegatia a fost însotitã  de inspectorul general  Scolar Maria  Stefãnie, care a considerat cã trebuie sã ajungã si la Petrosani,  pentru cã de aici multi elevi învatã chineza.  „Asa dupã cum deja se stie, începând cu acest an scolar, aici, la Petrosani, functioneazã o clasã Confucius. Aici sunt 80 de elevi, care provin doar de la aceastã unitate de învãtãmânt, un numãr destul de mare pentru primul an de studiu si, conform informatiilor, pe care eu le-am primit de la conducerea unitãtii, ei sunt foarte interesati si se implicã foarte mult în studiul limbii si culturii chineze”, a mentionat si Maria Stefãnie, inspector general ISJ Hunedoara.  Printre elevii interesati,  s-a numãrat si o viitoare absolventã, care vrea sã studieze mai departe în China.

„Dacã e greu sã înveti chineza, depinde de fiecare. Nu e greu. Poate doar la început, apoi, dupã ce te obisnuiesti, important este sã ai cu cine conversa. Eu nu am stat niciodatã cu cãrtile în mânã sã învãt. Mi-am luat carnetul cu însemnãri cu mine si conversând am învãtat tot. Sã merg în China? Pãi cam am în plan sã merg în septembrie. Am dat niste examene si vreau sã aplic pentru o bursã,  pentru studii”, a spus Maria Muller, o viitoare absolventã a colegiului din Petrosani.  Alexandru Lãutaru,  directorul Colegiului National Mihai Eminescu, a fost gazdã pentru aceastã delegatie din China si nu a negat implicarea pe care copiii o au în acest program generat de Institutul National Confucius.

„E o bunã oportunitate de a stabili relatii cu reprezentantii departamentelor  educative din China, care  si-au exprimat intentia si hotãrârea de a încheia un parteneriat cu scoala nostrã. Avem cei mai multi cursanti la acest curs, iar directorul Institutului Confucius a fost extrem de încântat de  aceasta”, a mai adãugat si Alexandru Lãutaru, director al C N Mihai Eminescu.

Delegatia chinezã a vizitat liceul si a discutat cu elevii cursanti, inspirându-le ideea de a veni în China, într-o vacantã mai întâi, iar apoi ca viitori cursanti, sau angajati ai diverselor companii.

Diana Mitrache