Dacã toti suntem insule, transsexualii sunt un arhipelag al neîntelegerii si izolãrii. Din întreaga comunitate LGBT, ei sunt cel mai îndepãrtat far al orizontului românesc. Prin ce trec, din punct de vedere medical, legal sau social, în drumul lor spre recunoastere si acceptare, aceste personae, care nu se identificã cu sexul în care s-au nãscut, au reusit sã scoatã la ivealã o echipã de jurnalisti din tarã si din Bucuresti, care, cu spijinul mai multor ONG-uri, au reusit sã aprindã mãcar o micã luminã la capãtul unui tunnel obscur luminat.  http://mediaresource.openpolitics.ro/transgender-nu-e-un-titlu-de-film/

Din Petrosani, avem o poveste absolut interesantã a unui adolescent, ce a luptat si luptã sã ajungã în pielea lui. „Am vrut sã mã duc la facultatea de Psihologie si Criminologie, tocmai pentru a ajuta persoanele ca mine. (…) Pentru cã mi s-a întâmplat sã intru într-un cabinet si sãmi se spunã cã nu au experienta necesarã, si sã încerc în altã parte.” – Florin, viitor student în Marea Britanie. http://mediaresource.openpolitics.ro/nu-s-nascut-pielea-lui/

O adolescentã din Petrosani a vrut sã termine liceul ca bãrbat

Nu s-a nãscut în pielea lui!

A venit însotitã de un coleg si a fost cea care a întins mâna sã dea noroc cu cameramanul si fotoreporterul, iar mie mi-a zis sãru’mâna si din acel moment mi-a fost clar cã trebuie sã îi spun doar Florin. Are o constructie robustã, poartã ochelari, are barbã si un comportament normal, la fel ca si colegul care l-a însotit în parcarea în care ne-am întâlnit într-o pauzã de la liceu. Pe atunci se pregãtea de Bacalaureat, iar acum vã mãrturisesc cã a luat doar note mari, pentru cã avea un scop: sã intre la o facultate din Anglia.A început liceul ca fatã si îl terminã ca bãrbat, dar nimeni nu stie cum i-a fost pânã acum.  O tãnãrã din Petrosani este primul caz din judetul Hunedoara si printre primele 3 din tarã care reuseste, în baza unei hotãrâri judecãtoresti si cu acte medicale, trecând peste incompetenta psihologilor, sã devinã ceea ce este cu adevãrat de la nastere: bãrbat, chiar dacã procedurile judecãtoresti au întârziat nepermis de mult. Acum are acte care îi dovedesc medical si juridic apartenenta la sexul masculin, dar povestea lui Florin este una care ar fi trebuit sã înceapã mult mai devreme.De câte ori nu am auzit expresia NU M-AM NÃSCUT ÎN PIELEA MEA si poate ne-am gândit la o dereglare  psihicã, mai mult decât la una hormonalã?

Acest tânãr din Petrosani a reusit sã învingã barierele, sã dovedeascã medical ce este cu adevãrat si asta în ciuda tuturor, inclusiv a medicilor si specialistilor care, nu o datã, s-au arãtat neputinciosi. Singurul sprijin i-a fost familia si poate tocmai de aceea a preferat sã îsi ascundã si acum identitatea. Nu îi vom da numele, dar vrem sã îl lãsãm sã ne spunã povestea lui.

“De la vârsta de 3 ani am început sã manifest caracteristici masculine si prima datã când am realizat a fost momentul în care am simtit hormonii, adicã pe la 12 ani. Pur si simplu am simtit cã hormonii nu sunt normali si atunci am realizat cã e nevoie de o schimbare, chiar dacã nu stiam cum se numeste ceea ce am. Am cãutat pe net si la 16 ani stiam tot procesul”, ne explicã tânãrul, iar încrederea care mi-a insuflat-o m-a fãcut sã îl apreciez si mai mult, pentru cã meritã.

Singura care l-a sustinut mereu a fost mama lui, care stia cã a nãscut o fatã, dar care realiza în fiecare zi cã are un bãiat si cã abia acum este fericit. “Cât timp a fost fatã a fost nefericit. Stiu cazuri în care copiii au fost dati afarã din casã de pãrinti, dar trebuie sã ne gândim cã facem copii pentru ca ei sã îsi aleagã singuri drumul”, ne-a spus mama lui, o femeie care recunoaste cã l-a nãscut dupã un îndelung tratament hormonal si dã vina pe procedeul urmat pentru a avea copii, dar care îl întelege si îl încurajeazã zilnic.

Este un caz rar, iar colegii care au aflat acum un an, îl sustin. Toti îi sunt alãturi, chiar dacã medicii specialisti s-au arãtat, nu o datã neputinciosi.

“La începutul anului 2015  i-am anuntat pe toti colegii. Unii stiau si de dinainte si mi-au acceptat identitatea complet, împreunã cu profesorii”, ne spune el, linistit cã îsi vede încet-încet visul cu ochii.Mama l-a vãzut din prima clipã si a asteptat si ea ziua cea mare în care sã iasã pe stradã cu bãiatul ei, în ciuda tuturor prejudecãtilor . “Nu a  fost usor deloc. În Petrosani am fost dezamãgiti si toti ne-au spus sã renuntãm cã nu vom reusi niciodatã. Începând de la doctori pânã la cunostinte, toti i-au recomandat sã trãiascã precum o persoanã ascunsã într-un corp care  nu îl recunoaste, cã o sã ajungã un fel de mascotã, dar copilul nu a cedat, are o personalitate puternicã si a zis cã nu s-a nãscut pentru a i se impune cum sã trãiascã si cã va alege singur”, mai spune femeia.

Si a ales. A ales ce îi dictau hormonii si testele au arãtat cã e bãrbat, dar captiv într-o carcasã de care vrea sã scape. Potrivit analizelor emise la data de 14.05.2014, acest om avea toti markerii endocrini în parametri normali, cu exceptia testosteronului (principalul hormon masculin), care are valoarea 2,74, în conditiile în care limita maximã normalã pentru sexul feminin este de 1,97, iar pacientul nu a început tratamentul hormonal la acea vreme. Mai mult, în urma analizelor efectuate la Spitalul Universitar de Urgentã Militar Dr. Carol Davila, în perioada 22 – 26. 05 2014, la sectia de endocrinologie i s-a pus diagnosticul de „transexualitate female to male”, iar biletul de iesire din spital îi recomandã tratamentul hormonal.

De fapt, Florin a asteptat luni de zile hotãrârea judecãtoreascã, sperând cã dupã ce îsi ia bacalaureatul va reusi sã îsi ajute semenii în Anglia. “Am vrut sã mã duc la facultatea de Psihologie si Criminalogie, tocmai  special pentru a ajuta persoanele ca mine. De altfel am si fost acceptat la facultate, iar în România voi mai veni doar în vizitã, pentru cã am un plan mai mare decât pentru o singurã tarã. Vreau sã fac ceva la nivel international, o asociatie, prin care sã fie ajutate nu numai persoanele ca mine, ci, în general, pe cei cãrora medicii le spun cã nu au experienta necesarã. Pentru cã mi s-a întâmplat sã intru într-un cabinet si sã mi se spunã cã nu au experienta necesarã, si sã încerc în altã parte”, ne spune adolescentul, care a reusit sã ia 8,86 la Bacalaureat,  dar în lipsa hotãrârii judecãtoresti nu a putut sã plece la facultate. Florin a dat în judecatã autoritãtile de la Petrosani, ca sã îi recunoascã schimbarea de sex, pentru cã avea acte medicale doveditoare si a asteptat pânã recent când a primit avizul favorabil, dar la facultate nu a mers.

„Vreau sã urmez psihologia somaticã. Asta îi permite unui specialist sã foloseascã mai multe metode prin care sã îti schimbi stilul de viatã si foloseste de la alimentatie, la miscare, meditatie si discutii de grup. În experienta pe care eu am avut-o cu psihologii nu am avut parte de astfel de lucruri, de aceea mi se pare cel mai interesant mod de a practica psihologia, folosindu-te de toti factorii care pot influenta un om. Într-un final, dupã ce îmi termin studiile si ajung în punctul în care voi detine un doctorat în psihologie somaticã, doresc sã deschid un centru unde sã pot face terapie cu toti oamenii care au trecut prin traume si metodele traditionale de tratare nu le sunt de folos, asa cum nici mie nu mi-au folosit”, spune Florin, care s-a strãduit la Bacalaureat sã ia o notã foarte mare. Englezii au zis cã îi tin loc pentru la toamnã, iar pânã atunci Florin sperã sã îsi facã si câteva operatii necesare. „Operatile sunt: mastectomie – cea pentru sâni, histerectomie – pentru eliminarea organelor feminine si faloplastie – reconstructia penisului care are loc în douã etape la diferentã de 6 luni între ele. Pentru faloplastie trebuie sã am minim 5 ani de tratament hormonal ca sã fie maximizat procesul”, ne explicã tânãrul. Pânã atunci, Florin vrea sã plece în Germania la o rudã, sã lucreze poate, ca sã facã rost de o parte din suma necesarã tratamentelor ulterioare. Are o inteligentã sclipitoare, e un om deschis, dar are si analize de sânge ce înclinã în altã parte balanta, iar pânã acum tânãrul nostru a luptat singur si s-a regãsit pe sine. Nu mai are mult si viata i se va schimba odatã cu numele pe care îl poartã. Cazul este unic în judetul Hunedoara si chiar cei de la Medicinã Legalã au acceptat tacit ideea, iar el va pleca din Petrosani ca sã le ofere si altor oameni sprijin. Vrea ca la final nimeni sã nu fie catalogat ca bolnav psihic si asta va reusi în Anglia, acolo unde pleacã în toamnã, dacã primeste identitatea la care sperã.

Articolul face parte din proiectul Media Resource: Jurnalistii lucreazã cu ONGistii implementat de Fundatia Median Research Centre. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România si poate fi accesat la adresa http://mediaresource.openpolitics.ro/

Diana Mitrache