Un Renault din 1953 a fost vedeta retropadei primãverii. Masina care a fost a unui colonel, atasat al Ambasei Statelor Unite ale Americii în România, a ajuns la Petrosani, printr-o întâmplare fericitã. Masina a fost recuperatã de la fier vechi, iar noul posesor al acesteia, comandatul Politiei Petrila, Ovidiu Zaharie vrea sã ne arate cum în câteva luni o ruinã se poate transforma într-o bijuterie.

“Vedeta expozitiei este un Renault 4CV din 1953 care este la început de restaurare. Am vrut sã arãt de la ce începe o restaurare, adicã de la o epavã si cu multã muncã si multã dragoste si bani se va realiza un proiect care va fi finalizat printr-o bijuterie pe patru roti. Existã sansa, tinând cont cã este doar luna aprilie, si retroparada toamnei are loc în octombrie, sã vinã pe rotile ei si sã fie restauratã 100%. Are o istorie aparte, vine din Olanda, a fost gãsitã la fier vechi si este adusã de un atasat militar al Ambasadei Washingtonului la Bucuresti care a plecat la o altã misiune în Afganistan si un prieten de-al meu de la Bucuresti este angajat al Ambasadei Americane si m-a sunat si mi-a spus cã este masina, vrea sã o dea pe OLX, nu l-am lãsat sã o dea pe OLX pentru cã în 10 minute era vândutã si împreunã cu un prieten am luat platforma si noaptea am plecat spre Bucuresti sã o aducem. John Camper este colonelul din armata americanã cãruia i-a apartinut masina”, a spus Ovidiu Zaharie, presedintele Retromobil Club Hunedoara.

“Anul acesta avem în premierã un Renault, un model fabricat în anii ’50 si mai sunt masinile noastre care au suferit mai multe perfectionãri care nu se observã de ochii unui neavizat, încercãm sã le aducem cât mai aproape de originalitate”, spune Nicolae Gherghin, organizatorul evenimentului. Organizatorii au pus Petrosaniul pe harta masinilor de epocã încã de acum cinci ani, când au organizat pentru prima datã acest eveniment. La începutfiliala Retromobil Club România avea doar trei membri, iar acum numãrul acestora a ajuns la peste 20.

“Este editia a cincea a paradei Retromobil, care marcheazã începutul de sezon al evenimentelor Retromobil. Se desfãsoarã simulatan, în aproximativ 20 de orase mari din tarã. Ne bucurãm cã de cinci ani am adus Petrosaniul pe linia oraselor mari din tarã cu aceastã manifestatie. Am reusit de la preluarea filialei Hunedoara sã capacitãm de la 3 membri la 21 de membri si au mai venit si alti iubitori de masinute clasice cu masinile lor. De data asta am adus mai putine masini ca sã fac loc celorlati participanti”, ne mai spune Zaharie.

La fel ca în fiecare an, la parada masinilor clasice pot fi vãzuti expozantii din Valea Jiului si nu numai. “Am venit cu un Mercedes 115, bot de cal, fabricatie 1976, masina este într-o stare impecabilã, este usor de întretinut, cu un consum de 7%. O folosesc în fiecare zi, nu m-a lãsat niciodatã în drum, piese se mai gãsesc la ea. Piesele sunt foarte rezistente. Pe a mea nu existã improvizatii. Corespunde din orice punct de vedere. Sunt foarte fidel mãrcii si pentru mine Mercedesul rãmâne Mercedes. Nu mi-as cumpãra o altã masinã. Am avut trei Mercedesuri. Va rãmâne pentru mostenitori si ei sã facã cu ea ce vor.  Anul trecut am reusit sã o si înscriu în clubul Retromobil si sunt mândru cã am o masinã de epocã cu acte în regulã”, spune Gyorgy Kis, proprietarul unui Mercedes 115.

Primar si deputat, colectionari de masini de epocã

Pentru prima datã, la retroparada de la Petrosani au expus si persoane publice. Este vorba de primarul comunei Baru, Daniel Rãducanu. Acesta a venit cu o Dacie, iar acasã mai are o bijuterie cu care se mândreste.

“Am venit cu o Dacie 1100 fabricatã în octombrie 1968, numãrul fabricatie este 623. E o masinã pe care o am din familie, a fost a unui unchi care a fost singurul proprietar, a avut foarte mare grijã de ea. Astãzi e prima datã când vin la o expozitiei si în cel mai scurt timp voi intra în clubul Retromobil. Când ai o pasiune nu conteazã ce mai faci în restul timpului. Pe lângã faptul cã sunt pasionat de autoturismele vechi eu mai mai am o pasiune, particip la raliuri. Am o masinã de raliuri si am participat la concursuri de amatori. Cred cã legile pentru masinile vechi sunt în regulã”, ne spune Daniel Rãducanu, primarul comunei Baru Mare. Marica Petru Sorin este deputat pe zona Hategului, iar acesta a venit cu o bijuterie de Dacie 1100. deputatul ne face si o dezvãluire. Pasiunea sa este si aceea de a participa la raliuri.

“Cred cã orice sofer are melancolia aceasta si pasiunea aceasta. Masinile pentru bãrbati sunt o zonã sensibilã. Am venit cu o Dacie 1300 si acasã am un IMS care nu am putut sã îl aduc din 1968. E cu motorul original, 2500 de km la bord si e o bijuterie. Cred cã la urmãtoarea prezentare voi putea veni si cu IMS-ul. Pasiunea o am de mult, dar echipa am gãsit-o doar de un an”, a spus Petru Sorin Marica, deputat tara Hategului. De cinci ani, municipiul Petrosani se alãturã marilor orase din tarã care organizeazã parada masinilor clasice.

Monika BACIU