Ajuns la vârsta maturitãtii, Ionut Stelescu (43 ani) fostul jucãtor la câteva echipe din Valea Jiului în perioada 1988-1999, devenit ulterior antrenor si cadru universitar, se aflã în prezent la Pandurii Tg. Jiu, în staff-ul tehnic a lui Edi Iordãnescu, cu care a mai lucrat la Unirea Târlungeni, A.S.A. Tg. Mures si ACS Recas Poli. Timisoara. Înaintea partidei de luni, 18 aprilie a.c. din etapa a 7-a a play-off-ului Ligii I, am purtat o discutie de vreo… patru ore, din care am fãcut urmãtorul rezumat:

Reporter: Ionut, „te-am prins” la Petrosani, la un meci, din pãcate nedisputat (oaspetii nu s-au prezentat) în cadrul Campionatului National Universitar. Cum o sã te împarti între Pandurii Tg. Jiu si Universitatea din Petrosani?

Ionut Stelescu: În primul rând trebuie sã-si placã ceea ce faci! Sufletul meu rãmâne lângã Universitatea Petrosani, indiferent unde mã poartã drumurile. Acum sunt la Pandurii Tg. Jiu, unde chiar s-a fãcut o treabã serioasã.

Rep.: Sã rãmânem putin în Valea Jiului. De ce crezi cã s-a cam ales praful de fotbal, de sport?

I.S.: E bine cã încã la Universitate se mai miscã rugby-ul si poate pe viitor ar merge un parteneriat pentru handbal. Eu voi încerca sã revitalizez fotbalul feminin, care se bucurã de sprijin la nivel de federatie. Despre ceilalti, ce pot sã spun? Vedeti, a dispãrut Minerul Aninoasa la fotbal, dacã ne referim la Liga a IV-a pe judet, Gloria Geoagiu si Cetate II Deva au dispãrut si ele. E din ce în ce mai greu, primãriile au probleme, sponsorii nu se înghesuie la acest nivel. În felul acesta, în câtiva ani Liga a IV-a se va comasa cu Liga a V-a… Nu poti tine copiii talentati fãrã o motivatie financiarã. Jiul Petrosani, de exemplu, nu trebuia sã se afle în situatia de acum. Dar pe nimeni nu a interesat cu adevãrat soarta acestui club.

Rep.: Sã trecem la Liga I. Pandurii au mari sanse la un loc european…

I.S.: Asa este, se poate întâmpla orice. Vedeti, am avut 3-1 cu A.S.A. Tg. Mures si apoi ne-am fãcut de râs. Oricum, noi vrem sã batem la Ovidiu luni (n.n. astãzi), avem prea multe egaluri, asa cã asteptãm o a doua victorie în play-off. Cu o victorie la echipa lui Hagi pot sã consider cã am luat o optiune serioasã pentru locul 3.

Rep.: Matematic, ar mai fi sanse la titlu…

I.S.: E adevãrat, dar e foarte greu. Ne-am atins obiectivul, locul 3 este pentru noi excelent.

Rep.: Cum e colaborarea cu Iordãnescu-junior?

I.S.: Foarte bunã, iatã suntem împreunã de câtiva ani. Mãrturisesc cã munca mea alãturi de el mi-a schimbat mult optica, viziunea, comportamentul. Ionut Stelescu este acum altceva. Si nu de putine ori, eu îi insuflu lui Edi calmul pe care îl vedeti ca o componentã definitorie a sa.

Rep.: Cine crezi cã va lua titlul?

I.S.: Încã la aceastã orã e posibil orice (n.n. discutia a avut loc înaintea meciului de sâmbãtã, Astra – Steaua). Eu cred cã Steaua are cel mai consistent lot, dar Astra Giurgiu nu si-a spus ultimul cuvânt. S-apoi mai suntem si noi în cãrti…

Rep.: „Ultimii mohicani” de la Jiul, lângã care ai fost si tu, cum îi vezi?

I.S.: Ei, au trecut anii! Iatã, Scarlatache nu se regãseste la Giurgiu, Andrei Antohi care era un mare talent, joacã prin Liga a II-a, cei doi, cei mai seriosi, Pintilii si Bicfalvi, tin steagul sus la echipe de top. Bravo lor!

Rep.: Ce va face Ionut Stelescu dupã finalul actualului campionat?

I.S.: Depinde de soarta echipei Pandurii Tg. Jiu, care se stie, are ceva probleme legat de viitorul sãu financiar. Dacã lucrurile merg bine, atunci vom continua. În altã situatie, sunt variante, dar haideti sã asteptãm finalul de campionat, unde sperãm cã totul va fi bine.

Genu TUTU