Haideti sã dãruim o carte, zâmbind!

Timp de 3 zile, 24 de ore din 24, la Petrosani va avea loc un adevãrat maraton de lecturã si culturã rãmâneascã în care suntem cu totii asteptãm sã citim si sã donãm o carte. Literatura românã va ajunge într-o bibliotecã din orasul maghiar Gyula, pentru cã acolo existã un liceu în care copiii învatã în limba românã si vor sã citeascã în limba românã.

Prin acest proiect se urmãreste ca fiecare dintre noi sã donãm o carte de care un licean sã fie interesat. Toate vor ajunge la niste copii din Ungaria, care au ambitia de a învãta în limba românã si care vor sã pãstreze traditiile poporului român, pentru cã sunt de origine românã. Gimnaziul cu predare în limba românã „Nicolae Bãlcescu” din Gyula – Ungaria asteaptã sã primeascã aceste cãrti de la noi, ideea având ca scop promovarea culturii, stimularea educatiei, interculturalitatea si multiculturalitatea. Tot cu acest prilej, Scoala nr 7 din Petrosani se va înfrãti cu cea din Gyula.  „Am organizat acest eveniment maraton de lecturã, având ca sscop principal facilitarea celor care doresc sã doneze cãrti, pe care noi sã le donãm într-un alt proiect de înfrãtire a gimnaziului cu predare în limba românã, Nicolae Bãlcescu din Ungaria, cu o altã institutie de învãtãmânt din Valea Jiului.  Absolut oricine se poate înscrie, pe o paginã de facebook care se numeste „Dãruieste o carte zâmbind” si poate fi accesatã aici: https://www.facebook.com/Daruiesteocartezambind/?fref=ts”, a spus Bela Fulop, organizatorul manifestãrii din Petrosani.

Liceeni maghiari sunt extrem de interesati de lectura în limba maternã si de asta ne asigurã organizatorii evenimentului din Petrosani. „Spre surprinderea mea, sunt mult mai interesati decât noi, având în vedere cã ei îsi promoveazã cultura românã si toate datele si sunt foarte interesati”, a mai adaugat organizatorul evenimentului.

În fapt, acest eveniment maraton ne asteaptã sã ne înscriem pe o listã, iar apoi sã venim sã citim mãcar 30 de minute dintr-o carte în Sala de Marmurã a Primariei Petrosani.

Totul se va face fãrã întrerupere  din data de 22 aprilie, de la ora 9:00 si, în functie de numãrul voluntarilor, estimativ pânã la ora 9:00 în data de 25 aprilie. În cadrul acestui eveniment se vor organiza expozitii de fotografie, dar si un colt unde se vor fotografia portretele zâmbitoare a celor care participã si vor sã fie imortalizati într-un colaj numit „Dãruim zâmbete”. Nu vor lipsi nici actorii de la Petrosani, care pregãtesc scenete pe tot parcursul celor 3 zile.

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.