Circa 200 de persoane au semnat deja petitia lansata in spatiul virtual prin care se incearca salvarea Exploatarii Miniere Petrila de la inchidere. Oamenii spun ca, macar prin prisma istoriei acestei unitati extractive si a rezultatelor inregistrate pana la nefericitul accident din noiembrie 2008.

Mina Petrila ar trebui sa functioneze in continuare. Petitia a fost redactata si lansata in mediul virtual de Fundatia Culturala Conditia Romana, care arata ca Mina Petrila era numita altadata „Academia Mineritului Romanesc”, gratie complexitatii sale si ca aceasta merita sa ramana „o marturie a unui loc in care nu numai ca se muncea, dar se si gandea”.

De-a lungul timpului, EM Petrila a constituit un punct de maxim interes pentru o serie de personalitati care au vizitat-o, respectiv Dumitru Prunariu, Nadia Comaneci, Marin Constantin si Corul Madrigal, Lucian Pintilie sau chiar Ion Iliescu, iar in incinta acesteia s-a turnat si filmul „Prea tarziu” al regizorului Lucian Pintilie.

Prin prisma acestor aspecte, dar si a rezultatelor economice obtinute de-a lungul timpului, cele aproximativ 200 de persoane care au semnat deja petitia lansata de doar cateva zile considera ca activitatea la aceasta mina ar trebui sa mearga mai departe.

Programul nu mai poate fi oprit

Alaturi de EM Paroseni si EM Uricani, mina Petrila se afla pe program de inchidere, program convenit cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International, asa ca sansele ca aceasta sa scape de la inchidere sunt ca si inexistente.

„Oficialii Ministerului Economiei nu au pomenit nimic si nici nu doresc o rediscutare, o reanalizare a acestui program. Programul continua in forma in care a incepu si nu mai poate fi oprit acum”, a declarat directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Nicolae Dragoi. Pe de alta parte, conform memorandumului cu FMI,  pana in data de15 iulie, cand reprezentantii Fondului Monetar vor veni in Romania, cele trei unitati miniere neviabile trebuie desprinse din CNH si inglobate intr-o noua societate care le va administra pana in 2018, la finalizarea programului de inchidere.

Carmen Cosman