In acest an, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul accidentelor de munca inregistrate in Valea Jiului a inregistrat o scadere. Astfel, daca in 2011, in primele 5 luni, au fost inregistrate 87 de accidente, in acest an, numarul acestora a scazut la 63. In continuare, principalul domeniu de activitate in care au fost inregistrate cele mai multe evenimente, a ramas tot mineritul.

„Anul trecut, in primele 5 luni ale anului, am inregistrat 87 de accidente de munca si un accident colectiv de munca soldat cu 5 victime. Este vorba despre cel in urma caruia au decedat 5 electricieni minieri de la EM Uricani. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in 2012, numarul accidentelor de munca a scazut cu 24. In acelasi timp, a fost inregistrat un singur accident mortal de munca. La fel ca si in anii anteriori, cele mai multe accidente au fost inregistrate tot in minerit, dintre cele 63 de evenimente, 59 fiind inregistrate la unitatile miniere componente ale Companiei Nationale a Huilei.

Principalele cauze s-au datorat caderilor de roci, accidentelor de traseu sau sustinerii necorespunzatoare a lucrarilor miniere. Pe de alta parte, tinandu-se cont de faptul ca am inregistrat mai multe accidente datorate proiectarii particulelor de roci la nivelul ochilor, din acest an, minerii au fost dotati si cu ochelari de protectie”, a declarat Ileana Bodea, sef Serviciu Sanatate si Securitate in Munca Petrosani. In acelasi timp, in acest an, inspectorii de munca au avut de solutionat si 4 accidente colective. 3 dintre acestea au primit calificativul de accident de munca, cel de-al 4-lea aflandu-se in cercetare.

Mircea Nistor