Schimbarea peste noapte, în mod grosolan, a candidatului PNL Adrian Rus – lansat cu mare pompã la Deva – cu Tiberiu Iacob Ridzi, a avut un motiv solid, spun liberalii care au ”pregãtit” motivul pentru a-l învinge pe UNPR-istul Ridzi. O plângere penalã ”beton” împotriva acestuia, cu documente, declaratii, filmãri etc. pentru cã era vorba de un primar în functie versat în luptele electorale. Copresedintele Bogdan Tâmpãu le-a dat peste cap planurile liberalilor sãi si a bãtut palma cu acesta. Tiberiu Ridzi i-a asigurat pe sefii judeteni cã va câstiga Primãria Petrosani fãrã ca Noul PNL sã facã vreun un efort, nici mãcar financiar. Si asta cu ajutorul PSD, care pregãteste blatul, asa cum a fãcut de douã legislaturi încoace cu  presedintele PSD HD, Laurentiu Nistor, prin Ioan Rus si Cosmin Nicula.

O datã cu lansarea oficialã, cu surle si trâmbite la Teatrul din Deva, a candidatilor Noului PNL, organizatia liberalã de la Petrosani era relativ multumitã cu Adrian Rus, un tânãr  om de afaceri respectat, neimplicat în scandaluri si ”inginerii financiare” cu Primãria Petrosani. E drept cã au mai fost cârcotasi, mai ales din opozitie, în rândul cãrora se nãscuse teama de competitie adevãratã, si au încercat sã-l discrediteze amintid ceva contracte cu administratia localã, de Posta din Petrosani, inducând ideea cã ar fi ilegal. Legea e clarã, la fel si contractele verificate. Nu era bun, pentru cã, probabil, strica multe gãsti care se înfruptã din banul public…Si a venit socul schimbãrii peste noapte a candidatului, cu cel care pânã atunci era caracteriazat chiar de liberali ”omul care a tras municipiul înapoi, omul, care alãturi de sotia sa, au pus barierã investitorilor, dezvoltãrii prin tinerea în brate a nasilor, a partenerilor de afaceri, a celui care detine monopolul în oras”, omul fiind Tiberiu Iacob Ridzi, UNPR-ist, fost PDL-ist.

Ba mai mult, aceiasi liberali de dinainte de perioada Ridzi acuzau PSD-istii, pe bunã dreptate, de blaturi cu acesta si sotia sa, cum au fost alegerile locale precedente când candidatul PSD, Ioan Rus, a fost mânã moartã în competitia pentru primãrie, pus fiind pe post de pãpusar de seful sãu judetean PSD-istul Laurentiu Nistor. Apoi la alegerile parlamentare, douã la rând – Cosmin Nicula, PSD, si Monica Ridzi, PDL apoi PPDD, au fost pe-o mânã, Monica trãdând pe rând cu ajutorul lui Nicula si pe colegul PDL-ist Gheorghe Barbu, pe PSDistul Radu Sorin, apoi si pe cel PPDD-ist Haralambie Vochitoiu.

De ce a acceptat Tiberiu Iacob Ridzi sã fie al PNL când chiar presedintele de la nivel national i-a fãcut plângere penalã Monicãi Iacob Ridzi pentru fapte pe care instantele de judecatã le-au considerat reale si pentru care a fost condamnatã???

De acest lucru si multe altele ne-au informat câtiva oameni de afaceri si chiar liberalii care au fãcut un pas înapoi sau chiar au demisionat din Noul PNL, organizatie care nu prea mai existã în fapt, ci doar usoare urme, în schimb existã PDL-isti vopsiti în liberali.

Astfel, am primit la redactie un material de presã de care lumea uitase, pentru cã se stie, memoria colectivã este scurtã. În presa din Valea Jiului din 2009, a fost publicatã plângerea penalã fãcutã de presedintele PNL la nivel national, Crin Antonescu, împotriva Monicãi Iacob Ridzi. Tot atunci, liberali de frunte ai judetului si ai tãrii, având în vedere cã era vorba de parlamentari, vorbeau clar de coruptie. (vezi foto)

Imediat dupã schimbarea macazului, înlãturarea grosolanã a lui Adrian Rus si desemnarea lui Tiberiu Iacob Ridzi candidat din partea Noului PNL, fugit din UNPR, s-a vãzut jena  printre conducãtorii liberali judeteni, numai unul era Bogdan Tâmpãu, considerat cel mai slab politician de pânã acum, care jubila. Se obtinuse acordul din partea fostului mare PDL, actual copresedinte PNL, Vasile Blaga, cã Ridzi poate fi candidatul lor, chiar dacã numele lui dã fiori si în afara Vãii Jiului. Dar, existã ”indicii”, vorba DNA, a încã unui lucru, care a mers pânã acum. Tiberiu Iacob Ridzi, nu are contracandidat, ci doar de formã, pentru cã va fi blat cu PSD.

Presedintele social-democratilor Laurentiu Nistor este bãnuit de liberalii demisionari si ”în rezervã” cã deja lucreazã la subminarea propriului candidat si a echipei sale, dând exemple cu oameni fideli lui Nistor care dau telefoane de destabilizare unor lideri de grupuri zonale si impunerea unor oameni compromisi, cu nortorietate salbã sau “maleabili”  pe lista consilierilor PSD de la Petrosani, pentru cã primarul dacã nu are majoritate în consiliul local, e degeaba… Cum iuteala schimbãrii candidatului liberal s-a fãcut atât de bãdãran, au început sã iasã la luminã si posibile motive, care ne-au fost argumentate.  Asta pentru cã Tiberiu Iacob Ridzi a mai fost curtat de PNL, însusi Ioan Molot negociind cu acesta, la fel si PSD-ul l-a ofertat. De ce acum?

Fostii liberali sustin cã pentru a-l învinge pe Ridzi, care are un avans considerabil fiind primar în functie si cu bani frumosi alocati în actiuni sociale înghesuite chiar în aceastã perioadã,  înainte de campania electoralã se pregãtise înaintarea unei plângeri penale împotriva acestuia pentru afaceri pe banii primãriei cu protejatii sãi, apoi campania electoralã a Elenei Bãsescu pe banii alocati din bugetul local al Petrosaniului, respectiv vreo 90.000 lei, de Ziua Europei, 9 mai 2011, cu mare spectacol mare unde a cântat trupa Voltaj. Atasat plângerii ar fi fost Hotãrârea Consiliului, multitudinea materialelor de presã scrisã si de televiziune, cu Tiberiu Ridzi, Monica Ridzi si Eba, inclusiv filmarea din culisele One TV Petrosani, actual Ktv, unde sotii Ridzi si moderatorul Gheorghe Chirvasã o pregãteau pe Eba pentru emisiunea de campanie de la Petrosani. Ar mai fi fost atasate plângerii si documente prin care s-au atribuit spatii si terenuri precum cel al fostului spital de psihiatrie, cinematograful 7 Noiembrie, diverse spatii si extinderi, etc., apoi  lucrãri prin licitatii la care mâna moartã a fost chiar directorul ”patronului monopol” concurent la licitatie.Pentru a stopa aceastã plângere a PNL, fosti liberali sustin cã târgul a fost fãcut fãrã probleme: Tiberiu Iacob Ridzi stãtea bine în sondaje, lucru ce scutea PNL-ul de o muncã sustinutã care ar fi costat ceva si în plus, cu Adrian Rus nu se prea putea ”lucra” în zona gri si nu si-ar fi ”amortizat investitia”.

Cât despre blatul cu PSD, fosti liberali sau autodeclarati inactivi, spun cã Laurentiu Nistor va canaliza banii campaniei de la Petrosani doar unei televiziuni, restul teritoriului media rãmânându-le liberalilor, teritoriu care a fost mentinut în toti acesti ani de chiar Tiberiu Iacob Ridzi. Ca urmare, la prima vedere, actualul primar nu va avea contracandidat care sã-l deranjeze.

Ileana Firtulescu