CEH a plecat prost de la înfiintare. Conducãtorii Complexului Energetic Hunedoara si-au vãzut de propriul interes, lucru arãtat si de administratorul judiciar. Greselile în lant au condus societatea pe marginea prãpastiei.

Reprezentantii Ministerului Energiei aratã cã de la început ar fi trebui sã se facã restructurãri de personal. Adicã de la fuzionarea termocentralelor cu unitãtile miniere ar fi trebuit sã se regândeascã organigrama, dar si sã fie închise minele neviabile.

“Schema de personal, preluatã prin cele douã fuziuni, a fost supradimensionatã, fãrã a fi restructuratã. Nu a fost redus costul de productie al energiei electrice, în conditiile în care peste 50% din acest cost reprezintã cheltuieli  cu munca vie. De asemenea, nu au fost închide unitãtile neperformante”, aratã Cristian Busu, secretar de stat în Ministerul Energiei.  La momentul anului 2011, minele din Valea Jiului au fost împãrtite în viabile si neviabile. S-au fãcut anumite studii, pe genunchi, care au arãtat cã minele aflate astãzi, în cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt viabile. Datele economice aratã cã unele dintre acestea sunt mai neviabile decât cele de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara prognozeazã cã în acest an, cele patru unitãti miniere din cadrul Complexul Energetic Hunedoara vor produce pierderi de circa 200 de milioane de lei. Functionarea unitãtilor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara înseamnã o pierdere de circa 200 de milioane de lei. Mineritul nu este profitabil, lucru stiut de toatã lumea, însã raportul administratorul judiciar al CEH aratã cã pentru anul 2016, cele patru unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, ar produce o pierdere de peste 200 de milioane de lei.

“Asa cum s-a observat, activitatea fiecãreia dintre sucursalele miniere înseamnã o pierdere pentru actionar – statul român prin Ministerul Energiei – cea previzionata pentru anul 2016 fiind: EM Lonea = – 42.209 mii lei; EM Livezeni = – 34406 mii lei; E.M.Vulcan = – 38.357 mii lei; E.M.Lupeni = – 69.900 mii lei; Prestserv = – 15.427 mii lei. Total pierderi = -200.299 mii lei”, aratã raportul administratorului judiciar. Astfel, lichidatorul CEH are si o concluzie  în acest sens. Minele necompetitive trebuie închise, dat fiind faptul cã activitatea nu este profitabilã. “Aceasta înseamnã cã activitatea minierã la exploatãrile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este nerentabilã din punct de vedere economic. Iar acest fapt încalcã Legea 85/2003 – Legea Minelor, care prevede la art.51:  Al.(1) „Activitatea minierã de exploatare a unui zãcãmânt înceteazã când: ……  c) exploatarea a devenit nerentabilã economic”, mai aratã administratorul judiciar.

Cãrbune importat fãrã justificare

Oficialii ministerului de resort mai aratã cã un alt factor care a contribuit la declinul economic al societãtii este importul de cãrbune. Acest factor nu a fost unul decisiv, dar a influentat balanta economicã.

“Aprovizionarea fãrã justificare si la preturi mari cu cãrbune din import. Nu s-au finalizat investitiile necesare pentru ca societatea sã se conformeze obligatiilor de mediu”, spune Cristian Busu cã acestea sunt alte douã cauze care au dus Complexul Energetic Hunedoara în insolventã. Complexul Energetic Hunedoara se scufundã cu fiecare zi care trece. Cheltuielile nu au fost reduse suficient, iar rezultatele financiare aratã cã societatea poate intra în faliment în orice moment. În tot acest timp, Ministerul Energiei asteaptã de la CEH solutii. “Producerea energiei electrice pe bazã de cãrbune, are un impact negativ asupra pretului de vânzare a energiei, din cauza internalizãrii în costul de productie a costurilor induse de mãsurile europene de protectie a mediului. În aceastã situatie, sustinerea producãtorilor autohtoni de energie electricã pe bazã de cãrbune nu se poate face decât simultan cu eficientizarea functionãrii acestora, si în acest sens, asteptãm de cei doi operatori economici CEO si CEH strategii de restructurare, eficientizare si de piatã (vânzare) cel putin pe termen mediu”, sustine ministrul Energiei, Victor Grigorescu.  Piata de vânzare a energiei electrice nu îi este favorabilã Complexului Energetic Hunedoara. Producerea energiei costã mult, iar pretul de vânzare este mic. Astfel, Complexul Energetic Hunedoara a intrat într-un lant al slãbiciunilor, iar zala ruptã a aruncat societatea în derivã.

Monika BACIU