Mãsura de a lucra 4 zile pe sãptãmânã a fost suspendatã, cel putin deocamdatã.  Asta spun sindicalistii din energie, care au plecat la Bucuresti ca sã clarifice situatia. Ziua de vineri care nu a fost lucratã la finele sãptãmânii trecute, va fi recuperatã si mãsura a fost suspendatã pânã la viitoarele negocieri.

Energeticienii si personalul auxiliar de la Complexul Energetic Hunedoara nu vor lucra doar 4 zile într-o sãptãmânã si nici nu vor avea veniturile diminuate. Asta au reusit sã obtinã sindicalistii aflati la Ministerul Energiei, care spun cã totul se suspendã, mãcar pentru perioada urmãtoare. „Am reusit, pânã la urmã, sã convingem Ministerul si administratorul special pentru revenirea la decizia nr 22, acea mãsurã drasticã, ce afecteazã timpul de lucru al personalului si afecteazã grav drepturile salariale si sporul de vechime. Este o mãsurã antisocialã, este practic promovarea nemuncii si îngrãdirea dreptului salariatului de a munci. Am reusit suspendarea deciziei, pânã la identificarea altor solutii pentru reducerea de cheltuieli”, a spus Mihai Lorincz, lider sindical de la Termocentrala Paroseni.

Decizia initialã a administratorului special ar fi afectat peste 4.000 din cei 6.300 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara, ale cãror venituri ar fi fost diminuate cu aproximativ 22 de procente lunar. La Ministerul Energiei sunt asteptate miercuri sindicatele minerilor din Valea Jiului, care vor sã obtinã revenirea la anumite drepturi care nu mai existã dupã denuntarea unilateralã a contractului colectiv de muncã, precum transportul la si de la locul de muncã si ajutoarele de deces.

Luni, schimbul II de la mina Lupeni a refuzat sã intre în sut, tocmai pentru cã aceastã mãsurã se aplicã nejustificat si a creat panicã în rândul angajatilor CEH. Deocamdatã, însã, totul se suspendã, pânã la o nouã rundã de negocieri.

Diana Mitrache