Nu vom mai arunca gunoaiele, decât dupã cele sortãm si le selectãm pe categorii si, dacã asta ne este clar, încã nu este clar cum se va face si de când.

Cert este cã din varã, nu mai poate fi dus gunoiul la Vulcan, unde autorizatia de exploatare a gropii nu mai este valabilã în scurt timp, iar autoritãtile judetene spun cã lucrurile înainteazã rapid.

„Consiliul Judetean a întreprins demersuri pentru autorizarea de mediu a statiei de tratare si a deponeului de la Bârcea Mare, operatiune care a început în luna decembrie si care dureazã aproximativ 6 luni. Ne dorim sã nu existe nicio sincopã la monetul iulie 2016, atunci când deponeul neconform de la Vulcan îsi va pierde autorizatia de mediu si noi ne dorim sã fim pregãtiti sã putem folosi stasia de la Bârcea. Dacã nu va fi gata licitatia, vom face o procedurã de atribuire temporarã pânã la final, cãtre un operator autorizat”, a declarat Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Mai mult, acum le revin atribitii si autoritãtilor locale. „Suntem în procedurã de licitatie pentru deponeul  de la Bârcea Mare, statia de tratare mecano-biologicã de acolo si, în aceastã lunã, ne-am angajat în A.D.I cã vom vota în consiliile locale si în Consiliul Judetean, caietele de sarcini pentru cele 4 zone astfel încât sã fie scoase la licitatie”, a mai adãugat David. Albastru, galben si verde sunt culorile pe baza cãrora sunt selectate deseurile ce provin din gospodãrii. Noi dispozitive vor fi amplasate la fiecare punct de colectare din cartierele Vãii Jiului si va începe colectarea selectivã a gunoiului cel mai probabil din luna mai. Proiectul de implementare al colectãrii selective a depins pânã acum de constructia deponeului ecologic de la Bârcea Mare si de constructia statiei de sortare din Petrosani. Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost construit în mai putin de un an, iar finantarea proiectului a fost asiguratã din fonduri europene. Valoarea investitiei este de aproximativ 21 de milioane de euro, iar obiectivul face parte din sistemul de management integrat al deseurilor din judetul Hunedoara, a cãrui valoare este de peste 56 de milioane de euro. La Petrosani este o statie de sortare a deseurilor, însã, deocamdatã nu se vorbeste nici mãcar despre colectarea selectivã, iar în câteva luni luni groapa de la Vulcan se închide.

Diana Mitrache