Ma dau eu cateodata rotund pe site-urile de socializare si de pierdut timpul, dar, desi inca sustin anumite politici si tehnici ale presedintelui Traian Basescu si pe acesta personal, ii respect extrem de mult pe cei care protesteaza in Piata Universitatii.

Nu stiu cum sta treaba cu alte locuri de protest public, dar cunosc foarte bine Piata asta, pentru ca in prima jumatate a lui 1990 ma dadeam in leagan pe-acolo, alaturi de cateva mii de „golani”, de Marian Munteanu, de Paturca si Emil Constantinescu.

Atunci, protestam impotriva toxicului Ion Iliescu.

Adica, ma ocupam exact cu ceea ce fac protestatarii de azi impotriva lui Basescu.

Si erau unii, precum Cosmin Barbu acum, care nu sustineau protestul, si din cand in cand se mai si stropseau zgomotos la adresa demonstrantilor, sau prin ziarele alb-negru, pentru ca atunci nu existau cronici si medii de opinie pe world wide web.

Si in 1990 erau boschetari in Piata Universitatii, nu numai acum. Erau si intelectuali, si studenti, si huligani, si analfabeti, si curve. Si eu, elevul, am venit alaturi de oamenii astia luni de zile pentru ca credeau si credeam cu tarie in ceea ce se cerea acolo.

Asadar, indiferent impotriva cui sau carui fenomen protesteaza, indiferent daca in acest moment nu ma alatur acestui protest probabil din motivul egoist ca austeritatea nationala nu m-a atins pana acum, eu voi respecta Piata Universitatii. Iar daca manifestantii afla rezultatul pe care si-l doresc, il voi respecta si pe acesta.

Ceea ce nu respect absolut deloc este violenta care distruge realmente scopul unei astfel de exprimari publice.

Eu cred in diversiune, pentru ca din cand in cand imi place sa crosetez asa ceva, iar violentele din Piata Universitatii au fost o diversiune veritabila.

In adolescenta mea tenebroasa, am fost si membru al galeriei Stelei. Si imi amintesc un episod de o violenta rara. Dupa un meci Steaua – Craiova, care a avut loc in Ghencea, cativa dintre fanii Craiovei au fost fugariti si inconjurati la statia de metrou Eroilor de baieti de-astia de care-ati vazut aruncand zilele trecute cu caramizi in jandarmi si vitrine. Oltenii au fost pur si simplu calcati in picioare si macelariti cu arme albe artizanale, cum ar fi niste manere din lemn in capatul carora fusesera fixate lame de ras. Sunt convins ca v-am oripilat.

E foarte usor sa folosesti astfel de dobitoci pentru a face rost de cateva minute sau ore de violente de strada, sau pentru impresia ca manifestatia din Piata e a lor si trebuie suprimata de autoritati. Nu trebuie decat sa cunosti persoana potrivita, apoi niste sticle cu alcool ieftin, eventual ceva maruntis.

Dup-aia, seful Jandarmeriei trebuie sa le spuna Robocop-ilor alora tampi sa astepte ca huliganii sa faca primii pasi si sa intervina moderat. Totul e gata, protestul e nociv si trebuie oprit.

Prima diversiune a avut succes, asa ca s-a petrecut si a doua. Uluitor, tampii au descoperit niste arme asupra unor manifestanti. Adica, UN box, UN baston telescopic, UN pistol cu bile, UN cutit, UN briceag. Fiecare obiect din spectrul lui era singur-singurel. Parca mi-l si inchipui pe seful operatiunilor: „Ba, duceti-va la camera de corpuri delicte si luati niste cacaturi d-alea. Daca nu gasiti, cumparati, dreacu’, ca e ieftine…”. Iar Robocop-ul a luat si el cate unul din fiecare, ca asa a inteles.

Eu, personal, nu i-am vazut pe cetatenii asupra carora au fost gasite aceste obiecte. Am vazut doar o mecla blurata a unui tanar cu accent moldovenesc care vorbea, probabil, cu un jandarm. „Ba, ce-ai aici? Ce-ai aici, ba?” „ Un plic di marihuana”, raspunde bluratul. Imaginile sunt proprietatea Jandarmeriei, asadar interlocutorul poate fi oricine. Noi n-o sa-l cunoastem.

Dar de ce ma mir? In 1990, Politia si-a dat foc la autobuze pentru ca Ion Iliescu sa poata chema minerii.

Domnilor Protestatari din Piata,

Subsemnatul, fost protestatar in Piata Universitatii, va roaga sa nu va lasati cugetul imbolnavit de astfel de tehnici. Nu lasati invatatoarele care danseaza ca pinguinii sa se amestece cu voi. Gospodinele rotofeie sa ramana si ele acasa, Piata nu e decat pentru cei ce stiu sa ceara ce li se cuvine!

Nu-i lasati pe politicieni sa va fure protestul! Inainte de PDL, a fost PSD. Exact in perioada in care marile unitati economice romanesti, inclusiv flota de nave comerciale, AU DISPARUT CU TOTUL. A fost si PNL la guvernare in Romania asta dezbracata, nu uitati nici acest lucru. Eliminati-i pe toti, e vremea unor lideri noi si competenti.

Va rog sa protestati asa cum trebuie si sa ramaneti acolo pana cand veti ajunge la ceea ce cereti. Si pana cand cei pe care nu-i vreti vor pleca.

Acesta e spiritul Pietei Universitatii.

Cosmin BARBU