Dacã nu vin cititorii la bibliotecã, vin bibliotecile la ei. Acesta un proiect ce se implementeazã la Deva, dar pe care Consiliul Judetean Hunedoara îl vrea în toate orasele, dar si la sate. Vom gãsi rafturi cu cãrti în parcuri si astfel vom încuraja cititul pe o bancã, ori chiar acasã.

Poate nu ne dãm seama cã am avea timp de citit si nici nu ajungem la bibliotecã, dar dacã vedem lângã noi, în parc, o bibliotecã, atunci chiar cã parcã am da cu ochii prin rafturi. Pe asta mizeazã si bibliotecarii, care au initiat un proiect, mai întâi la Deva, dar apoi în toate orasele judetului si nu numai. „Va fi implementat initial în municipiul Deva, dar ne dorim sã îl vedem în tot judesul. Vorbim despre constructia si montarea unor stative de carte în aer liber, în parcurile din zonele urbane, si, dacã e cazul, ne vom extinde si în mediul rural”, a declarat Adrian David, presedintele C J Hunedoara, la Petrosani.

Adrian David crede cã lumea va veni la rafturile bibliotecarilor si, vom începe sã citim, lãsând la o parte telefoanele mobile. „Sunt binevenite asemena idei, în sprijinul dezvoltãrii culturii, sau mãcar a cultivãrii bucuriei de a citi în rândul tinerilor si nu neapãrat doar a lor. Vor fi amplasate în parcuri, accesul va fi gratuit, iar cãrtile vor fi puse la dispozitie de cãtre Biblioteca Ovid Densusianu. Eu mã bucur foarte mult cã, pe lângã celebrele smartphone si tablete, în parc ne mai putem bucura si de lectura clasicã pe hârtie”, a mai spus presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Si dacã tot nu avem internet gratuit în parcuri, mãcar sã ne delectãm cu o carte. O luãm din raft, ne dãm adresa si o putem duce si acasã, doar sã nu uitãm sã o returnãm. Aceastea sunt regulile simple si, poate din aceastã varã, vom gãsi astfel de standuri în tot judetul Hunedoara.

Diana Mitrache