Obiectivul principal: sã ajungã la Rio!. Asta spun în cor arcasii României, care în aceste zile sunt la Aninoasa, unde se antreneazã pentru cea mai importantã competitie. Dacã se vor califica, îi vom vedea pe sambadrom, la Rio si antrenorul lor spune cã vom avea, cu sigurantã, o astfel de sansã.

Patru bãrbati si o tânãrã vin cât e ziua de lungã pe stadionul de la Aninoasa, sus în deal, cu arcurile si încep munca. Sunt antrenamente istovitoare, dar, asa cum spun ei, singurul lor adversar sunt ei însisi. Vorbim aici despre lotul olimpic al României, care trage tare sã plece la Rio. Este cel mai important obiectiv al lor si pentru asta nu se dau deoparte de la niciun efort. Iar sãgetile lor ajung exact în centrul tintei. „Sper într-o calificare la Rio, pe care sã obtinem cât mai repede, adicã în luna mai, la Campionatul european din Anglia si sper sã ajungem cu echipa cel putin la Rio. Pregãtirea noastrã constã în 11 – 12 antrenamente pe sãptãmânã. Tehnic, fizic, mental, pe toate planurile ne pregãtim. Vrem sã ajungem într-o formã maximã la calificare. Când sunt fatã în fatã cu tina, mã gândesc doar sã îmi fac treaba cât mai bine. Nu existã adversar, nu existã nimic, doar eu si tinta, atât!”, spune Rãzvan Marcu, arcas olimpic din Aninoasa.

Viorel Hãbian este cel care îi antreneazã acum si dimineata la ora 10,30 încep pregãtirile. Fiecare îsi ia arcul, face scurte exercitii de încãlzire si începe munca efectiv. Trag pe rând, obiectivul fiind cercul din mijlocul panoului. Sunetul sãgetilor este singurul care se aude, iar mai apoi, verificã tintele. Aproape perfect! „Obiectivul principal  este calificarea la Rio. La sfârsitul lui mai avem prima sansã de calificare în Anglia, iar la începutul lunii iunie este al doilea turneu de calficare la o cupã mondialã din Antalia. Planul este clar: calificarea la Jocurile Olimpice”, a mai precizat Viorel Hãbian, antrenorul lotului olimpic al României.

Programul de pregãtire a început odatã cu 2016, anul Jocurilor Olimpice. „Anul acesta a început din ianuarie, cu competitii de pregãtire, stagii de pregãtire, efectuate la Izvorani, la Centrul olimpic de pregãtire a COR. De acum intrãm în linie dreaptã pentru calificare. Urmeazã un concurs de mare premiu în Bulgaria. Apoi venim în pregãtire la Aninoasa. De aici, plecãm într-un stagiu de pregãtire din nou la Izvorani, iar de acolo la primul turneu”, ne explicã cel care îi antreneazã.

Patru bãieti si o fatã reprezintã România la Rio, iar 3 sunt din Aninoasa, aici fiind una dintre cele mai bune scoli de tir cu arcul. Toti 5 au sanse mari de calificare si nu ne rãmâne decât sã îi aplaudãm si sã le tinem pumnii la Rio.

Diana Mitrache