Astãzi (nr: joi), Propunerea legislativã privind completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât si jurnalistii sã beneficieze, în anumite conditii, de o indemnizatie de 50% din pensia care li se cuvine, a fost aprobatã, de plenul Camerei Deputatilor.

În calitate de initiator al acestui proiect, constat cu satisfactie cã prin votul de astãzi, am reparat o mare nedreptate. Recunosc cã m-am gândit la toti ziaristii pe care îi cunosc. De multe ori am avut puncte de vedere diferite si mi-am asumat, acolo unde a fost cazul, criticile acestora. Este foarte adevãrat cã la fel ca în orice altã profesie si domniile lor, ziaristii pot gresi, exagera sau pur si simplu, dezinforma atunci când din motive mai mult sau mai putin obiective, nu existã timp sau suficientã vointã pentru a verifica anumite informatii.

Cu toate acestea este evident pentru orice om de bunã credintã, efortul constant pe care acestia îl fac pentru a informa corect publicul, pentru a fi cu adevãrat „jandarmul democratiei”. De aceea îi apreciez, de aceea consider cã meritã ca noi, institutiile statului, sã luptãm pentru a le asigura conditii cât mai bune, în a îsi exercita meseria în slujba democratiei si a adevãrului.

De aceea am sustinut acest amendament, care are un rol reparatoriu.

Ar fi fost o mare nedreptate ca Legea nr. 8/2006 sã nu includã reglementari clare, privind indemnizatiile jurnalistilor. De cele mai multe ori, oameni care au muncit o viatã întreagã sunt obligati sã încerce sã realizeze venituri alternative din tot felul de colaborãri. România trebuie sã-si protejeze valorile, iar statul român are datoria sã-si ocroteascã atât cât este posibil valorile morale, profesionistii, oamenii competenti, si nu în cele din urmã, pe toti aceia care contribuie într-un fel sau altul la dezvoltarea si educarea în spirit democratic  a romanilor. Consider cã independenta jurnalistilor si a presei, în general, depinde si de astfel de aspecte, de atentia pe care statul român o acordã acestei categorii profesionale, care s-a diversificat si dezvoltat si mai mult dupã anii ’90. Am expus în rândurile de mai sus motivele pentru care am initiat si sustinut acest proiect de lege, care a fost adoptat astãzi. Multumesc echipei mele, în special domnului Lungu Gabriel, secretar de stat la Ministerul Muncii pentru stãruinta si eforturile depuse. Doresc sã transmit tuturor beneficiarilor acestei modificãri legislative cã fãrã insistenta domnilor Doru Dinu Glãvan si Benone Neagoe, astãzi nu am fi avut ce sãrbãtori!

De asemenea, le multumesc tuturor celor care mi s-au alãturat, dar si acelor oameni mai putin cunoscuti, care fac jurnalism cu pasiune si responsabilitate. Nu de putine ori drumul României în democratie a fost modelat de puterea cuvântului si a adevãrului, spus de acestia. Îi respect pe toti acei artizani ai cuvântului, care stiu sa facã din profesia pe care o slujesc, o artã.

Senator, Haralambie Vochitoiu