Una dintre cele mai periculoase meserii din România este cea de miner. Putini sunt cei care au rezistat în acest sistem care macinã sãnãtatea.

Acest lucru este confirmat si de statisticile publicate de Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar. Specialistii  aratã cã minerii sunt printre cei mai bolnavi români. Astfel, judetul Hunedoara se aflã în topul judetelor cu cele mai bolnave persoane. Potrivit studiului, cei mai multi salariati au fost diagnosticati în 2015  cu boli cauzate de suprasolicitarea aparatului locomotor, cu silicozã, bronsitã cronicã, toate cauzate de conditiile în care muncesc. Meseriile care au îmbolnãvit cei mai multi salariati sunt: lãcãtus mecanic, miner, preparator-presator produse din cãrbune, masinist pod rulant.

“Repartitia cazurilor noi de boalã profesionalã pe ocupatii evidentiazã faptul cã primele 5 profesii la care s-au înregistrat cele mai numeroase cazuri de boalã profesionalã au fost reprezentate de: lãcãtus mecanic (130 cazuri), miner în subteran (82 de cazuri), preparator-presator produse din cãrbune (54 de cazuri), masinist pod rulant (33 de cazuri), turnãtor-formator (32 de cazuri) si lãcãtus de minã (30 de cazuri)”,  aratã raportul Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar. În judetul Hunedoara au fost înregistrate 113 noi cazuri de îmbolnãviri profesionale.

Monika BACIU