Aproape 9000 de diabetici în Valea Jiului. An de an, medicii specialisti constatã cã numãrul persoanelor care suferã de diabet este în crestere.

Având în vedere acest fenomen, în cadrul evenimentului organizat de Crucea Rosie, Primãria Petrosani si Spitlaul de Urgentã din Petrosani, zeci de persoane au fost testate, acestora fiindu-le mãsuratã glicemia, tensiunea, dar si greutatea. Medicul diabetolog, Livia Ciugulea ne explicã care sunt primele simptome ale acestei boli.

“Este foarte important sã avem grijã de mâncãm, cât ne miscãm si atunci când avem o problemã sã ne adresãm medicului specialist. Primele simptome ale diabetului sunt atunci când glicemia este foarte mare, apare poliuria, polidipsia adicã bem foarte multã apã si cresterea în greutate. Prima datã se adreseazã mediului de familie care îi preia, care ridicã suspiciunea de diabet si îl trimite cãtre medicul specialist”,  a declarat Livia Ciugulea, medic specialist diabetolog.

Numãrul locuitorilor din Valea Jiului care suferã de diabet este din ce în ce mai mare.

“Acum cinci ani, erau 6000 de diabetici în Valea Jiului, iar acum sunt peste 8700 de diabetici. Factorii determinati sunt ereditatea, dacã avem pãriti, bunici sau alte rude cu diabet, este bine sã ne controlãm periodic glicemia. De asmenea greutatea corporalã dacã este peste normal ar trebui sã ne controlãm glicemia si sã scãdem în greutate si stilul de viatã, alimentatia care este foarte importantã pentru diabet. Si stresul poate ridica o glicemie, dar atunci sunt deja si alti factori care sã întretinã si glicemia, iar stresul este ajutãtor”, a mai spus sursa citatã.

Evenimentul a fost organizat de cei de la Crucea Rosie. “Cu ocazia Zilei Mondiale a Sãnãtãtii am organizat un eveniment pentru persoanele cu glicemie, finid diabetul tema anului acesta”,  a declarat Felicia Vitan, presedinte Crucea Rosie Petrosani.

Monika BACIU