Situatia plãtilor indemnizatiilor consilierilor locali ai Petrosaniului a scos în evidentã faptul cã desi nu au participat la sedinte, unii consilieri si-au încasat cei 500 lei integral. O situatie de râs, dacã n-ar fi de plâns, este cea în care doi consilieri au fost în delegatie în Polonia drept pentru care nu au putut participa la sedinta ordinarã din luna noiembrie 2015. Doar cã unul a fost plãtit ca fiind prezent, iar celãlalt – nu, asa cum este normal. Dupã descoperirea gãinãriei, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a cerut documentul pentru analizã si rezolvare.

În timp ce în sedinta ordinarã a Consiliului Local Petrosani, din 31 martie, se purtau discutii aprinse pe marginea sumelor consistente alocate pe divese actiuni fãrã sã fie prezentat, chiar de formã, un desfãsurãtor care sã arate pe ce se cheluie mormanul de bani publici, prin centrul Petrosaniului am dat de cel mai tânãr consilier, Lavinia Grigoriu, care desi este o femeie brunetã ni s-a pãrut muuult mai… întunecatã. Cunoscând faptul cã în aceastã perioadã primarii în functie, care sunt si candidati la aceeasi functie, sunt atent monitorizati de opozitie în consiliile locale pentru cã, se stie, banul public este alocat generos în actiuni care, invariabil, sunt îngrãmãdite la sfârsit de mandat si în prag de alegeri, am întrebat de ce nu este prezentã la sedinta în cauzã. Cu dintii strânsi, a spus ceva de bun simt si minciunã, de pretarea la gãinãrii si josnicie, de oameni de calibru dar mici etc., spuse din care nu am înteles nimic.

Cu rãbdare, am aflat cã edilii PSD ceruserã situatia cu plata indemnizatiilor consilierilor locali pe anul 2015 si vãzând cã grupul lor este singurul care a fost ”sanctionat”, au început sã analizeze pe date de sedintã cine a fost prezent si cine nu. Supãrarea Laviniei Grigoriu a venit din faptul cã unii consilieri cu state vechi au fost pontati, când ei de fapt au lipsit. Ba mai mult, doi au lipsit în acelasi timp si unul a fost remunerat, iar celãlat nu.

”Nu este vorba de bani aici, ci de faptul cã se dedau la lucruri mãrunt-rusinoase pentru niste oameni în toatã firea, cu notorietate.  De exemplu în luna noiembrie 2015, dl. Valeriu Butulescu si dl. Ioan Rus au fost împreunã într-o delegatie în Polonia. Dl. Butulescu a încasat indemnizatia ca si când ar fi fost prezent la sedintã, iar Ioan Rus – nu. Pentru a-ti încasa indemnizatia trebuie sã participi la comisiile de specialitate si la sedinte ordinare. Dacã participi doar la una din aceste etape, indemnizatia este diminuatã. Eu am lipsit o singurã datã, în iunie sau iulie, când a trebuit sã sustin un examen la Bucuresti si, normal, nu am fost plãtitã pentru cã nu am fost.  În rest, nu am lipsit niciodatã nici de la sedintele ordinare si comisii, nici de la cele de îndatã care nu sunt plãtite. Dl. Florin Mârza vine de la Bucuresti o datã pe lunã, la sedinta ordinarã, semneazã avizele din comisii ca si când ar fi fost prezent. La fel si dl. Butulescu, în general, doar semneazã documentele din comisii fãrã a participa. Pãi ce facem aici? Eu sunt tânãrã. Ce exemplu îmi dau acesti oameni care sunt trimisi acolo de comunitate de câteva mandate? Cum motiveazã tinerii care vor veni din urmã? Sigur cã te întrebi ca orice om, dacã se dedau la asemenea chestii mãrunte, oare la cele mari cum fac? Ce m-a socat, cã se mintea cu voce apãsatã de fatã cu presa, care se afla în sala de sedintã. M-am ridicat si am pãrãsit sedinta… Am înteles cã primarul Tiberiu Iacob Ridzi a cerut acel pontaj cu plãtile aferente pentru a-l analiza”- a declarat Lavinia Grigoriu, consilier municipal. Situatia a fost confirmatã si de alti consilieri de la Petrosani.

Cert este cã aroganta unor consilieri locali este bine cunoscutã, care în sedintele în care li s-a tulburat linistea fiind întrebati de cetãteni, care i-au ales si datoritã cãrora au ajuns acolo, s-au purtat ca stãpânul cu prostimea.

Un exemplu a fost momentul scandalului cu transportatorii, când oameni cu vechime în domeniu, cu pãrul nins, au întrebat consilierii si primarul de ce nu fac nimic pentru a se intra în legalitate dând si niste solutii în calitate de cunoscãtori ai bransei. De la înãltimea unei arogante rar întâlnite, consilierul (atunci PDL)

Florin Mârza i-a luat la rost spunându-le apãsat cã nu sunt ei în mãsurã sã spunã consilierilor ce au de fãcut si au fost poftiti afarã. Atitudinea sa l-a fãcut pe regretatul ziarist Dan Codrea, prezent si el la acea sedintã, sã intervinã. Fireste, a fost si el apostrofat de acelasi consilier în timp ce ceilalti edili stãteau cu capul plecat…

Ileana Firtulescu