Au cerut tot mai multi avize si autorizatii de la specialistii singurului institut din tarã specializat în explozii si explozivi.

Este vorba despre cei de la INSEMEX, care, dupã tragedia din Colectiv, au avut mai multe runde de întâlniri cu oamenii care ar trebui sã îi instruiascã pe cei care lucreazã în firme cu riscuri neevaluate pânã acum. Specialistii INSEMEX spun acum cã au solicitãri de la mult mai multe firme, dupã ce angajatorii au vãzut cât de grave sunt consecintele nerespectãrii sau necunoasterii normelor de securitate. „Acolo unde nu sunt luate toate mãsurile de securitate se ajunge ca noi sã participãm la aceste nedorite expertize ale evenimentelor tragice. Prima mãsurã pe care am luat-o a fost la finele anului trecut, cu doamna ministru al Muncii, Costea, care a avut amabilitatea sã ne faciliteze o întâlnire cu inspectorii de muncã din întreaga tarã, cãrora le-am prezentat o datã în plus, activitatea noastrã, oferta noastrã de servicii si feed-back-ul a fost unul pozitiv. Au început sã aparã mai multe solicitãri din partea agentilor economici”, a spus Artur Gãman, director general al INSEMEX Petrosani.

Specialistii din Petrosani au cerut chiar amendarea unor normative legale, imediat dupã Colectiv, pentru cã au fost o serie de greseli în gestionarea situatiilor de crizã. Legislatia de la noi este, asa cum spun cercetãtorii, un copy – paste a legislatiei europene, în care angajatorul îsi asumã tot riscul, dar nu îsi ia mãsuri punctuale de securitate a muncii.

„Încercãm sã copiem lumea civilizatã, fãrã sã fim constienti cã la noi nu existã cultura respectivã de sãnãtate si securitate în muncã si ceea ce folosesc vesticii, probabil cã nouã nu ni se potriveste. Trebuie spus la noi cine ce mãsurã trebuie sã ia si cum sã o aplice. Sã vã dau un exemplu: înainte erau normele de protectie a muncii pe sectoare: cãrbune, sare, minereu s.a.m.d., acum, în cadrul legii generale se specificã doar cã angajatorul are obligatia de a asigura toate mãsurile  pentru prevenirea incidentelor periculoase. Fãrã detalii pe concentratii, limite”, a mai precizat directorul INSEMEX Petrosani.

Conducerea INSEMEX s-a aflat imediat dupã producerea accidentului în Clubul Colectiv si acum mai multe firme s-au interesat sã fie evaluate de acesti specialisti.

Diana Mitrache