Elevii din cadrul Consiliului Consultativ al Tinerilor din Petrosani vor sa promoveze cladirile istorice ale localitatii. Aceasta este o noua initiativa a tinerilor care vor astfel sa ofere turistilor cat mai multe informatii despre cladirile de patrimoniu.

“Proiectul cu care cred ca vom schimba fata orasului se intituleaza “Istorie, informatie, cunoastere, patrimoniu local”. Scopul proiectului este acela de a da vizitatorilor orasului informatii despre cladiri istorice. Exista si o lege in acest sens, aceea de conservare a patrimoniului istoric national.

Principalele obiective ale Petrosaniului sunt Biserica Sinionilor, Colonia Ianza, Colonia de case muncitoresti, Cinematograful, Scoala Generala IG Duca, Scoala Sportiva, Teatrul Dramatic ID Sirbu. Noi prin acest proiect vrem sa oferim turistilor, prin amplasarea unor panouri, informatii atat in limba romana cat si in limba engleza”, a subliniat Andrei Matusa, initiatorul proiectului de hotarare. Tinerii spera ca prin acest proiect sa contribuie la schimbarea aspectului localitatii.

“In ultima sedinta a fost adoptat un proiect de hotatare care contribuie la urbanistica Petrosaniului. Proiectul a fost votat de colegii mei cu 16 voturi. Sper ca proiectul nostru sa prinda viata si in Consiliul Local”, a spus Andreea Szima, consilier in cadrul Consiliului Consultativ al Tinerilor din Petrosani.

Cladirile identificate de tineri pentru a fi promovate sunt deja in patrimoniul istoric si cultural, insa unele dintre acestea sunt si intr-o stare avansata de degradare.

“Exista o lege care ne da dreptul sa luam niste masuri impotriva proprietarilor care nu isi ingrijesc cladirile, insa nu e o problema sa punem o placa prin care urmeaza sa scriem un scurt istoric, chiar daca cladirea este mai veche sau este intr-o stare avansata de degradare. E o idee buna”,  a subliniat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani

Monika BACIU