UNII CU BANI, ALTII FÃRÃ / Bugetul face diferenta între mineri

Lucreazã în aceleasi conditii, în minele din Valea jiului, dar unii pleacã din minerit cu sume compensatorii, în timp ce altii nu. Totul tine de modul de organizare al minei la care minerii sunt angajati, iar diferenta o face bugetul. Dacã minerii de la Petrila, Paroseni si Uricani aflã în curând cu câti bani pleacã, restul stiu sigur cã nu vor avea nicio sansã sã ia bani de disponibilizare.

S-au transferat pe ultima sutã de metri de la minele neviabile la viabile, crezând cã dau lovitura si cã le va fi mai bine, dar au aflat cã nu vor pleca decât în somaj sau la pensie. Sunt minerii de la minele neviabile, care au acceptat sã plece la Complexul Energetic Hunedoara de bunã voie, însã, ei nu vor primi bani ca si restul colegilor lor care au rãmas la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului.

„Cel mai tîrziu peste 3 sãptãmâni avem bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, pentru cã este foarte important. Dupã aprobarea bugetului, vom avea primele discutii cu partenerul social, cu privire la plata sumelor de disponibilizare. Vorbim despre planul de disponibilizare, în care, în prima fazã, vom stabili perioada, data când se vor face cele 145 de disponibilizãri si conditiile în care vor pleca din sistem”, a declarat Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Bugetul trebuie aprobat si apoi minerii de la minele pe închiere primesc si disponibilizare si venit de completare si somaj. Sumele sunt de aproximativ 37.000 de lei brut, iar minerii pleacã acasã cu aproximativ 32.000 de lei, net. Din nefericire, însã, cei de la CEH nu pot primi bani si aici se vor face, poate chiar din aprilie, este 1.000 de disponibilizãri.

„Prin denuntarea CCM, salariile compensatorii nu mai existã. Dacã se va trece la un program de concediere colectivã, salariatii vor pleca fãrã niciun leu si, probabil, le vor fi asigurate doar veniturile de completare, dacã Ordonanta 36 va fi modificatã si pentru CEH”, a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

Diana Mitrache

Advertisements

3 comentarii la „UNII CU BANI, ALTII FÃRÃ / Bugetul face diferenta între mineri

 • 30 martie 2016 la 20:39
  Permalink

  Nu e corect!

 • 31 martie 2016 la 08:00
  Permalink

  Nu e nimic drept ce sa facut. Se face discriminare intre mineri. Si asta cu acordul celor de la sindicatul muntele in frunte cu Nica. Intrebarea este, se intreaba cineva de ce sunt tinuti in brate de catre administratiile foste, prezente si viitoare, cei de la sindicatul muntele? Pentru ca ei sunt cei care au batut palma cu administratiile si mimeaza munca sindicala. Acum se fac ca negociaza un nou contract pentru mineri si vor munci in sedinte si vor transpira ca sa fie platiti cu sume grase timp de 60 de zile, bineinteles in plus fata de salariile colosale de inspectori sociali. Cata mizerie in tara asta. Mai grav este ca minerii tac si inghit toate galustele acestor impostori. Ar trebuie intrebat ministrul Grigorescu si administratorul special: cata nesimtire si tupeu trebuie sa ai ca sa trimiti lumea acasa in concedii in asteptare, adica prostii care iau 1000 lei pe luna, dar tu mentii pensionabilii in sistem pe tot felul de functii, de consilieri, care ce ocupa numai cu lucruri necurate si cu sforarii, se stie ,sa mentii pe functiii de inspectori sociali toata sleahta de sindicalisti iar la prosti le diminuezi salariile prin concedii in asteptare. Unde este gandirea economica domnilor tehnocrati? Tate aceste nedreptati nu fac altceva decat sa creeze sila si dispret. Sa vazut la ultimul miting pardon manipulare din curtea CEH, cati sustinatori mai au cei de la muntele circa 100 de oameni dintre care un sfert erau agenti, reporteri de la presa si restul cativa naivi. Mai departe trageti dvs. concluziile. Noapte buna Valea Jiului ! Noapte buna mineri, dormiti linistiti ca sindicatul muntele lucreaza, pardon negociaza pentru voi!

 • 31 martie 2016 la 09:03
  Permalink

  muiucilor doi ani cit ati incasat cel putin cite 10 milioane in plus fata de vecinul care muncea in snim vj era bine,cind luati si tichete cadou si bonuri de masa era bine….cind luati tot felul de prime era bine……cine v a pus sa ramineti in ceh a fost alegerea voastra acum ciocul mic si joc de glezne …uite la noi fura si bobar fura si laszlo domokos dar ne da si noua firimituri …..noi luam 300 milioane dupa o viata petrecuta sub pamint si bobar ia 5 miliarde pe an sa si ia …….de ele ….dumi pune automate de cafea in hol ne jecmaneste la eforie ca nu da facturi …..

Comentariile sunt închise.