Tot mai multi copii sunt diagnosticati, fãrã vreo explicatie stiintificã, cu autism. Boala nu se poat trata, dar se poate ameliora, însã, în Valea Jiului, în afarã de terapia cu cai, sunt putine metodele de îmbunãtãtire a sãnãtãtii acestor copii.  În 2 aprilie este Ziua Internationalã a Copilului cu Autism si poate cã ar trebui sã fim mai atenti la cei din jur.

Diagnosticati prea usor, ori poate prea târziu, copiii cu autism au nevoie de terapii speciale în centre cu oameni pregãtiti special. Nu sunt astfel de centre nicãieri în Valea Jiului, desi copii bolnavi sunt. La Casa Pollicino vin câtiva copii diagnosticati cu aceastã boalã, iar cu terapiile de aici, unii chiar fac progrese, însã, nu este suficient si, din pãcate, se face prea putin pentru ei.

„Noi asistãm si astfel de copii si am avut si bucuria de a vedea progrese, prin terapiile dezvoltate cu acesti copii. Am vãzut copii care au început sã dezvolte vocabular activ, care au început sã dezvolte un vocabular pasiv, care au început sã înteleagã uneori mai bine interactiunea cu alti copii, dar un lucru este clar:  când vorbim de autism, trebuie sã vorbim, în mod automat si despre terapie. Adicã, ei, pentru a fi recuperati, în orice proportie, au nevoie de servicii specializate, unde sã poatã dobândi informatii, din care sã se abiliteze”, a declarat Florentina Presecan, director la Casa Pollicino.

Aici se merge pe  terapia cu cai si pentru asta existã un centru la Vulcan, unde copiii sunt dusi sã interactioneze cu animalele, dar si acest lucru este prea putin pentru ceea ce ar trebui sã facã un copil diagnosticat cu o formã de autism.

“Zooterapia, pentru copiii cu autism, s-a dovedit cã este extrem de beneficã. Din pãcate, existã terapii centrate direct pe autism, care în Valea Jiului sunt foarte putin reprezentate. Vorbim aici de terapia ABA, care se dezvoltã în centre specializate, cu specialisti care au fost pregãtiti în acest sens sã dezvolte aceastã terapie si, din informatiile pe care  le-am dezvoltat cu specialistii si pãrintilor acestor copii, este o terapie care dã rezultate”, a mai spus Florentina Presecan.

Aici, însã, nu existã astfel de specialisti, iar pãrintii acestor copii, fie pleacã cu ei de aici, fie se multumesc cu mici progrese realizate alãturi de copiii cu Sindrom Down, ori cu alte dizabilitãti. Statisticile spun cã, la fiecare 150 de copii care se nasc, unul are autism, iar Ziua Internationalã de Constientizare a Autismului este celebratã în 2 aprilie.

Aproximativ 760.000 de persoane cu dizabilitãti sunt în prezent în România, iar dintre acestea 17.682 se aflã în institutii de îngrijire, potrivit Centrului de Resurse Juridice. Conform reprezentantilor Centrului de Resurse Juridice, sunt aproximativ 70.200 de copii cu dizabilitãti în România, iar dintre acestia 6.719 sunt plasati în institutiile de îngrijire pe termen lung.

Diana Mitrache