Pensiunea Retezat de la poalele muntilor Retezat este fara sa exageram cu nimic un adevarat colt de Rai. Peisajele superbe ce iti taie respiratia, la care se adauga facilitatile oferite atat de natura cat si de mana omului fac din aceasta locatie un loc pe care, daca ai fost odata aici, cu siguranta nu o sa-l uiti niciodata. Pentru cei care iubesc natura, dar care vor si un pic de aventura, Pensiunea Retezat, aflata intre Campu lui Neag si Cheile Butii este locul ideal. Desi suna ca un clip de reclama, putine locuri din Romania ofera turistilor atat de multe lucruri frumoase si un cadru feeric.

Turistii care ajung aici au parte, pe langa relaxarea la aer curat pe marginea unei piscine si  de un traseu unicat printr-o padure cu un circuit de aventura, dar si educativ, cu pesteri si locuri pe unde pe vremuri se ascundeau haiducii.

Aici au fost amenajate si cateva pesteri care pana acum nu au mai fost puse in valoare si unde accesul este posibil doar cu insotitor. Turistii care ajung aici au parte de un traseu unicat, educativ pentru cei mici, dar nici cei mari nu se plictisesc. Aici a fost amenajat un traseu pe parcursul caruia turistii viziteaza o pestera, ori o grota a unui pustnic. Pe traseu apar din loc in loc tot felul de urme de animale care ascund informatii despre animalul caruia ii apartine. Pe langa acest traseu, iubitorii de adrenalina au la dispozitie si un parc de aventura unde pot sa coboare cu tiroliana, sa se catere ori sa mearga pe scari suspendate la inaltime, dar si sa se relaxeze la aer curat pe marginea unei piscine.

“Este un loc deosebit de frumos unde nu te poti plictisi. Aici ai la dispozitie de absolut tot ce ai nevoie pentru distractie si relaxare. In plus doritorii de drumetii au la dispozitie si biciclete, iar cei care doresc sa faca anumite trasee montane mai lungi le sunt puse la dispozitie masini de teren cu sofer”, spune Emil Parau, proprietarul Pensiunii Retezat.

In plus, de anul acesta a fost amenajat si un traseu de cateva sute de metri unde turistii carora le place putina adrenalina pot cobora cu perne gonflabile.

O noapte de cazare la Pensiunea Retezat costa 100 de lei pentru o camera, iar cei care se cazeaza aici nu trebuie sa rateze de la masa oferta casei, adica cei mai deliciosi pastravi care provin din crescatoria proprie.

Cheile Butii, renumita in papanasii deliciosi si siropurile naturale

Pensiunea Retezat nu este insa singura locatie unde te poti bucura de linistea naturii si de un aer curat. La circa un kilometru distanta intalnesti Complexul Turistic Cheile Butii asezat la poarta sudica de intrare in Parcul National Retezat. Ca un mic amanunt aici ii place si presedintelui Romaniei, Traian Basescu sa poposeasca, din cand in cand, pentru a-si incarca bateriile. Si odata ajunsi la Cheile Butii, ca o recomandare, merita sa incercati papanasii cu dulceata de afine, ori sucurile naturale cu siropuri facute aici.

Situat la o altitudine de aproximativ 900m, Cheile Butii este primul popas pe inspre Retezat, traseul cel mai cunoscut: Cheile Butii – Cabana Buta – Lacul Bucura – Vf.Peleaga  -Cabana Pietrele. De aici se poate ajunge foarte usor si la celalalt punct sudic de acces in Parcul National Retezat: Campusel.

In partea opusa acestor locatii, mai exact in estul Vaii Jiului, iubitorii de drumetii au parte de Cheile Jietului care sunt strabatute de  drumul Petrosani – Obarsia Lotrului – Voineasa, o rezervatie naturala cu un peisaj de exceptie.

Singura constructie pe o raza de cativa kilometri si avand un numar de numai

9 camere, Cabana Mija constituie o locatie ideala pentru relaxare.

Imprejurimile ofera posibilitati multiple de drumetie montana, sporturi de iarna sau pescuit.

Pentru plimbari cu bicicleta turistii au la dispozitie gratuit biciclete de munte. Dar temerarii care vor sa ajunga pe Transalpina se pot adaposti la Cabana Groapa Seaca.

Locatia este situata in extremitatea nordica a Masivului Parang, in vecinatatea complexului de caldari glaciare, care ofera un peisaj alpin de un pitoresc deosebit.

Accesul la cabana se face pe drumul national nr.7A, pornind din Petrosani (18 km) sau Voineasa (65 km). Amatorii de drumetii au la dispozitie 7 trasee turistice marcate care pornesc de la cabana si pot fi parcurse intr-o singura zi. Traseele sunt accesibile atat turistilor experimentati, cat si celor pasionati de frumusetea peisajului sau de puritatea aerului.

Traseele conduc la cele mai pitoresti zone ale Parangului, intre care pot fi mentionate: lacul Rosiile si Varful Parangul Mare, Lacurile Verzi si Varful Mija,Varful Capra, complexul carstic din zona lacului Gauri.

Turistii cazati pentru o perioada mai mare la cabana pot efectua excursii avand ca obiectiv vizitarea Vaii Jiului, a Masivului Retezat, statiunile Straja si Parangul Mic, bazinul superior al Lotrului, legendara Tara a Hategului, obiectivele culturale si monahale din nordul Olteniei

Marius MITRACHE