Aproape fiecare primãvarã însemna zeci si poate sute de alerte si interventii ale pompierilor militari din Valea Jiului, la incendii de vegetatie provocate de proprietarii de terenuri care foloseau focul pentru a le curãta.

În aceastã primãvarã numãrul interventiilor pompierilor din cadrul Detasamentului Petrosani, la incendii de vegetatie, este mai mic fatã de anii trecuti. Ceea ce nu au reusit inspectorii primãriilor ori cei de la APIA sau alte institutii abilitate, a fãcut vremea. Ploile necontenite au dat peste cap planurile fermierilor care foloseau focul pentru a-si curãta terenurile de resturile vegetale. Totusi, pompierii militari cât si cei din cadrul serviciilor voluntare care functioneazã pe lângã primãriile din localitãtile Vãii Jiului sunt în alertã, pentru cã si luna aprilie se anuntã una cu risc, în conditiile în care se anuntã temperaturi ridicate.

Desi legea interzice folosirea focului pentru curãtarea pãsunilor, iar APIA alocã fonduri tocmai pentru  acest lucru, oamenii ignorã restrictiile. Focurile scapã, însã, de sub control si produc pagube însemnate mai ales în fondul forestier, cum s-a întâmplat în anii trecuti în Valea Jiului. Pentru a stopa fenomenul a fost semnat si un protocol între Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã, Garda de Mediu si Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã, pentru a se face identificarea corectã a locatiei unde a avut loc arderea vegetatiei uscate de pe miristi sau pãsuni prin intermediul unei aplicatii care genereazã informatii colectate prin satelit. Proprietarii vor fi verificati si de echipe formate din pompieri, reprezentanti ai ocoalelor silvice si ai primãriilor, iar dacã se va constata cã au dat foc miristilor, pot fi amendati cu sume cuprinse între 1.000 si 2.500 de lei

Maximilian Gânju