Singurul cabinet medical scolar din Valea Jiului functioneazã la Petrila, iar acesta îsi aratã utilitatea. Asistenta medicalã stomatologicã în rândul copiilor este absolut necesarã, iar de acest lucru beneficiazã gratuit, elevii din Petrila. Doar în anul 2015, la cabinetul medical scolar stomatologic au fost consultati sute de copii.

“Doar în anul 2015 la cabinetul stomatologic au fost 252 de consultatii medicale, iar de la începutul anului si pânã acum alti 35 de elevi au beneficiat de aceste servicii”, a declarat Ilie Pãducel, primarul orasului Petrila.

Edilii locali au alocat fonduri si pentru achizitionarea unui nou scaun stomatologic pentru cabinetul care fuctioneazã în incinta grãdinitei din zona Cap de Linie Petrila. “De câteva zile am cumpãrat un scaun stomatologic nou. Undeva la 30 de mii de lei a costat acesta, banii fiind din bugetul local”, a mai spus sursa citatã. Si cabinetul medical scolar generalist din cadrul Colegiului Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila îsi aratã utilitatea. În cursul anului 2015 aici au fost consultati peste 136 de elevi. “În total, în cele douã cabinete medicale scolare s-au efectuate peste 2870 de consultatii atât pentru prescolari cât si pentru liceeni”, a mai spus primarul orasului Petrila.

La nivelul judetului Hunedoara cele 103 cadre medicale din cabintele scolare, doctori si asistente, trebuie sã vadã de sãnãtatea a peste 60 de mii de elevi. Autoritãtile locale trebuie sã se lupte pentru înfiintarea de cabinete medicale scolare. Nu în toate localitãtile din Valea Jiului existã cabinete medicale scolare, iar aici responsabilitatea cade în sarcina autoritãtilor locale, potrivit ministerului Sãnãtãtii. “Pentru înfiintarea de noi posturi în

medicina scolarã este necesar ca autoritãtile administratiei publice locale sã îsi includã în organigrama proprie posturile de medici scolari si asistente medicale scolare si de a organiza concurs de ocupare împreunã cu reprezentantii directiilor de sãnãtate publicã judetene. Posturile pot fi finantate atât din bugetul administratiei publice locale cât si de cãtre Ministerul Sãnãtãtii conform OUG 162/2008 privind transferul ansambului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sãnãtãtii Publice cãtre autoritãtile administratiei publice locale”, se aratã în documentele Ministerului Sãnãtãtii.

În momentul de fatã la nivelul Vãii Jiului existã doar un cabinet scolar stomatologic si acesta functioneazã la Petrila. Pentru a creste accesul la aceste servicii, reprezentantii ministerului au în vedere suplimentarea fondurilor.

Monika BACIU