Nu reusim sã nu plãtim apa de ploaie, sau, cum i se mai spune generic, apa meteoricã. Asta spune acum presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Adrian David, care îsi pune nãdejdea în finantarea costului acestei pãrti din facturã de cãtre primãrii. Legal, însã, apa meteoricã trebuie achitatã, spun cei care au cãutat solutia salvatoare.

Vom plãti în continuare pe facturi si apa de ploaie. Asta, dupã ce s-a asteptat un rãspuns pe acest subiect, iar acum presedintele Consiliului Judetean Hunedoara a fãcut anuntul si public.

„Am primit un rãpuns din partea Autoritãtii Nationale de Reglementare a acestor tipuri de componente de pret din România. Ni s-a spus foarte clar cã legislatia în vigoare obligã la plata apei meteorice”, a declarat Adrian David, presedintele C.J. Hunedoara.

Pentru cã în România sunt administratii, precum cea de la Craiova, care a preluat de la bugetul local plata acestei componente din pretul apei pentru populatie si primarii din zona Vãii Jiului vor fi consultati pe acest subiect. Urmeazã sã se stabileascã si dacã bugetele de aici pot subventiona acest cost.

„Sã vedem dacã existã o altã posibilitate de a prelua acest cost de cãtre autoritãtile locale”, mai spune presedintele C.J. Hunedoara. Totusi, David subliniazã cã facturile ar trebui calculate mai corect. „Cred cã, cel mai important pas, în derularea acestor demersuri, ar trebui sã fie, nu cine plãteste, ci, mai degrabã, un calcul corect al apei meteorice. Modul acesta pausal de platã nu cred cã mai poate fi unul reprezentativ pentru Valea Jiului sau pentru România în anul 2016”, a conchis David.

Apa meteoricã a fost eliminatã prin hotãrâri de consiliu local în orase precum Craiova, Constanta, Ploiesti si alte localitãti importante ale tãrii. Mii le lei ajung la operatorul Apa Serv din Valea Jiului, anual, doar pentru cã plouã si pe facturã apare lunar taxa pe apa meteoricã, sau pe apa de ploaie cum o numesc generic consumatorii. Asa se face cã, dacã în decembrie anul trecut a plouat cam 9,4 l/mp, în ianuarie 2015, apa de ploaie a fost în cantitate de 112,3 l/mp. Si toatã s-a regãsit în facurile remise populatiei.

Taxa este stabilitã la nivel local, cu o formulã în care este luatã în calcul cantitatea de apã care cade pe acoperis si este preluatã de retelele de canalizare, înmultitã cu un anumit coeficient raportat la suprafata terenului sau a locuintei si cu tariful pentru canalizare.

Diana Mitrache