Lacãtul pe minerit, strategia ministerului pentru Valea Jiului

Cele patru mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor fi închise. Aceasta este solutia Ministerului Energiei pentru continuarea activitãtii miniere din Valea Jiului.

“Ministerul Energiei va promova, împreunã cu autoritatea competentã Agentia Nationalã de Resurse Minerale, proiectul hotãtârii de Guvern privind închiderea minelor, în conformitate cu prevederile Legii Minelor nr.85/2003 (…) în baza planurilor de încetare a activitãtii întocmite de cãtre titularul licentei de exploatare, în cazul de fatã Complexul Energetic Hunedoara”, se aratã într-un rãspuns oferit de Ministerul Energiei lui Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Noroc Bun. În urmã cu câteva luni ministrul spunea cã minele din Valea Jiului nu se vor închide. ”Vreau sã ne întoarcem la principiile sãnãtoase ale guvernantei corporative în domeniul întreprinderilor publice. E nevoie de transparentã si profesionalism în domeniul energiei în general si as accentua aceastã nevoie în sectorul cãrbunelui. Am auzit si am citit multe opinii care fac referire la disparitia exploatãrilor de cãrbune si îmi dau seama cã oricâte declaratii am face pentru a sustine contrariul, urmele de îndoialã tot vor persista. E nevoie de implicare, de fapte si de rãspundere directã. Uneori de mãsuri curajoase, în situatii exceptionale. Situatia are firescul ei deoarece nu ne-am obisnuit încã sã facem recrutãri si promovãri care sã fie fundamentate, de fiecare data, exclusiv pe criterii profesionalism. Sunt constient cã nu se pot face schimbãri peste noapte si cã rezultatele nu apar imediat. Dar vom începe o campanie de recrutãri pentru companiile de stat la care suntem actionari pentru a ne asigura cã îi gãsim pe cei potriviti pentru posturile de conducere, oameni care sã întãreascã prin priceperea lor societatile pe care le vor conduce, care sã aibã grijã de locurile de muncã si prin actele lor sã se asigure cã traditia sectorului energetic romanesc, inclusiv a cãrbunelui, sã se pãstreze. Cred în echilibru atunci când privim cãtre strategia energeticã nationalã si acest echilibru nu poate fi asigurat fãrã exploatãrile de cãrbune”, spunea ministrul în luna decembrie pe pagina sa de Facebook.

În perioada urmãtoaare, ministerul de resort va promova un proiect de hotãrâre de Guvern pentru aprobarea sumei din bugetul asigurãrilor e somaj ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare si a indemnizatiei de somaj pentru persoanele disponibilizate.

Monika BACIU

5 comentarii la „Lacãtul pe minerit, strategia ministerului pentru Valea Jiului

 • 24 martie 2016 la 22:00
  Permalink

  „Cele patru mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor fi închise. Aceasta este solutia Ministerului Energiei pentru continuarea activitãtii miniere din Valea Jiului.”
  Asta e de noaptea mintii !!! Cum sa continui activitatea miniera daca inchizi toate unitatile miniere ? Poate sa-mi explice cineva ?

  Răspunde
 • 24 martie 2016 la 23:01
  Permalink

  Si dup? închidere? Ce se va întâmpla dup? închidere? De ce nu se gandeste nimeni la alternative? Sunt toti cuprinsi de noaptea mintii? Nimeni nu are nici o viziune de viitor?

  Răspunde
 • 25 martie 2016 la 07:27
  Permalink

  dupa inchidere fiecare isi gaseste de lucru unde poate:Germania,Austria,Franta etc etc …….

  Răspunde
 • 25 martie 2016 la 10:10
  Permalink

  Acum sper ca realizeaza cam tot cetateanul din Valea Jiului, ce trogloditi de primari fara viziune avem de 25 ani aici in gaura asta neagra.
  Toti trancalaii astia politici nu au fost in stare sa ofere o alternativa palpabila la minerit.
  Atati ani, bani furati, pierduti numai cu povesti pentru imbecili, despre Valea Jiului, paradisul turistic al Romaniei, cu vedere la mare si ocean, de unde vasele de croaziera vor pleca direct din Parnag si Straja pline ochi cu turisti din toata lumea.
  E acum vedeti si voi stimabililor votanti unde a ajuns Valea, sau mai bine zis ce-a ajuns. O gramada de c..at pe harta romaniei.
  Tara de tampiti, hoti, si lingai!

  Răspunde
 • 25 martie 2016 la 10:45
  Permalink

  Daca tot se inchid minele din cauza hotilor n-ar strica macar acum in al 12-lea ceas sa-i salte cineva pentru anchete pe: Serafinceanu, Apostu, Prisecariu s.a. oameni de afaceri care au facut avere devalizand CNH.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.