Elevii cer Consiliului Judetean Hunedoara reduceri de 50% la biletele de cãlãtorie. Zeci de elevi din localitãtile Vãii Jiului fac naveta pentru a ajunge la unitãtile de învãtãmânt.

O parte dintre acestia au solicitat Consiliului Judetean reducerea cu 50 de procente a biletului de cãlãtorie. Dupã studierea documentelor în vigoare s-a ajuns la concluzia, cã pentru moment, acest lucru nu este posibil.

“Am avut o întâlnire la initiativa unui grup de elevi din Valea Jiului care ne solicitau mãsuri suplimentare pentru a  aplica reduceri pentru transportul în comun al acestora cãtre institutile de învãtãmânt si am avut o întâlnire cu toti primarii din Valea Jiului pentru a gãsi o solutie în acest sens. Ni se solicitã o reducere de 50% a costului pe transport, din pãcate studiind legislatia în vigoare, acest lucru este imposibil de realizat din mai multe ratiuni. E o componentã legislativã, legislatia prevede ca ministerul deconteazã parte din transport în conditiile în care nu se poate realiza un tip de învãtãmânt în localitate de domiciliu. Pe de altã parte asemenea obligativitãti nu au fost incluse în caietele de sarcini al operatorului din anul 2013, însã pentru viitor ne propunem ca asemenea deficiente sã nu mai fie regãsite în documentele întocmite de administratiile publice locale si ne manifestãm interesul pentru a obtine o finantare pentru acel proiect greenline care ne va da posibilitatea sã generãm un transport public de calitate”, a declarat Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a precizat cã elevii navetisti beneficiazã de decontarea transportului doar cã banii ajung de la ministerul de resort la unitatea de învãtãmânt. “Solicitarea venitã din partea elevilor este una îndreptãtitã. Legislatia în momentul acesta prevede cã decontarea acestor contravalori cu transportul elevilor dintr-o localitate în alta la liceele sau scolile unde învatã se face de Ministerul Educatiei. Banii sunt veniti pe filiera Ministerului Învãtãmântului si decontati de cãtre scoli, dar contravaloarea abonamentelor, nu a biletelor. Operatorul nu are aceste abonamente în portofoliu si aici apare problema cu decontarea tarnsportului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

În tot acest timp, oficialii Consiliului Judetean Hunedoara încearcã sã implementeze proiectul greenline pentru Valea Jiului, proiect care prevede introducerea de autobuze electrice. Existã însã o problemã si anume cea a banilor.

“Deocamdatã, studiind ultima variantã a ghidurilor de finantare am constatat cã se finanteazã pânã la maximum 5 milioane de euro, iar proiectul pentru Valea Jiului este undeva la 40 milioane de euro, asadar trebuie gãsitã metoda  de reducere a costurilor pânã la aceastã sumã, încât proiectul sã fie unul finantabil si fezabil. Un asemenea tip de proiect încercãm sã îl obtinem pentru obiective cultural istorice în judetul Hunedoara”,  a mai spus Adrian David.

Monika BACIU