Nu mai primesc bani când pleacã din minerit. Este vorba despre o nouã prevedere, care li se va aplica minerilor în acest an. Ei vor fi concediati, sau scosi la pensie, dar fãrã sume compensatorii, dupã ce Contractul Colectiv de Muncã a fost denuntat de administratorul special si cel judiciar, iar asta se va întâmpla prin aprilie.
Minerii si energeticienii asteaptã sã fie concediati.Nu mai pleacã cu buzunarele pline, asa cum au fãcut-o, în ultimii ani, iar asta se va întâmpla într-un timp relativ scurt. Disponibilizãri mai face doar Societatea de Închideri de Mine, la minele neviabile, iar cele din Complexul Energetic Hunedoara scot oamenii din sistem, fãrã nicio protectie socialã. „Dacã nu mai existã CCM, nu mai existã nicio obligatie financiarã fatã de cei care vor urma sã fie disponibilizati. Nu mai existã aceastã obligatie a salariilor compensatorii, deci, cei care vor fi concediati pe un program de concediere individualã, fie colectivã, vor pleca fãrã niciun leu din partea angajatorului. Nu se mai pune problema asigurãrii de fonduri, în momentul de fatã”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.
Este pentru prima datã, când minerii pleacã din sistem, fãrã plãti compensatorii. Ei vor deveni someri, sau, dacã sunt în pragul pensionãrii, vor iesi la pensie. Problema reorganizãrii este la mâna administratorilor de la CEH, care trebuie sã gândeascã restructurarea pentru eficientizare. „În programul de restructurare, angajatorul are obligatia de a stabili criteriile pe care se vorface aceste concedieri colective, pe care ni le va aduce si nouã la cunostintã. Probabil cã, cei care îndeplinesc conditiile de pensie, unde sunt doi angajati în familie, nu stiu sã spun. Cu sigurantã, si criteriile vor fi dintre cele care sã asigure un climat social, prin trimiterea în somaj a celor care pot sã îsi gãseascã altceva, sau vor iesi la pensie”, mai spune Nica.
Sindicalistii cred cã oamenii vor fi dati afarã în foarte scurt timp si asta pânã în luna aprilie. La acest program se lucreazã si mai este nevoie doar de modificarea Ordonantei nr 36, care s-ar putea aproba în aceastã sãptãmânã în Sedinta de Guvern.
Diana Mitrache