Multi dintre cei care au iesit la vot au dat o raita si prin piata de vechituri din cadrul târgului saptamanal tinut lânga stadionul din Petrosani. Vânzatorii s-au bucurat de numarul mare de clienti, dar la final au vazut ca nu au facut mai multi bani decât in urma cu o saptamâna.

Cei care vând vechituri in piata de la stadion au venit dis de dimineata si si-au insirat lucrurile de care nu mai au nevoie in speranta ca vor scapa de ele pe câtiva lei. Chiar daca sperau ca vor avea vânzari bune, nici unul nu se astepta la un numar atât de mare de clienti, astfel ca in repetate rânduri circulatia pe strada Lunca, unde se tine piata a fost blocata sau ingreunata. Desi multi clientii n-au fost prea „grosi” la portofele. „Am vândut câte ceva dar oamenii nu mai au bani. Ies de la sectia de votare si apoi vin in târg la vechituri. Multi au cumparat de la tarabele cu marfa noua, dar e bine decât deloc”, spune Costica (54 de ani), unul dintre „veteranii” pietei.

Totul la pret de nimic

Pentru ca nu li se percep taxe pentru vechiturile vândute, administratorii târgului considerând ca sunt prea saraci si nu-i pot vamui pentru 20 sau 30 de lei cât fac din vânzare, numarul comerciantilor creste de la o luna la alta. De la televizoare extraplate, combine muzicale performante sau aparate foto si pâna la capacul de toaleta, totul este la vânzare contra unei sume care depinde doar de abilitatile de negociator ale clientului.

„Sunt multe nimicuri, discuri cu muzica, jucarii de plastic, portofele, cabluri electrice si daca ai timp sa cauti cu atentie gasesti ceva sa-si placa. Este duminica, deci avem timp sa ne uitam. In plus daca faci vânzare mai scade pretul. Eu am luat un ceas electronic, o telecomanda, un incarcator de telefon si 3 brichete din metal care trebuie incarcate. Am dat 5 lei pe toate”, spune multumit, Adrian, unul dintre clienti. Târgul saptamânal derulat in fiecare duminica pe platoul din fata stadionului din Petrosani, aduna din ce in ce mai multi localnici care-si vând bunurile pentru a avea bani de intretinere si hrana.

Maximilian Gânju