O fetitã în vârstã de 6 ani din Petrila  a fost suspectã de infestarea cu sindromul hemolitic uremic (SHU). Pãrintii au adus-o la începutul acestei sãptãmâni la urgenta spitalului din Petrosani, de unde a fost trimisã la un spital din Timisoara, dupã ce analizele au indicat o suspiciune.

Medicii de la Petrosani au confirmat cã, în urma analizelor efectuate la internare, copila a fost suspectã de infectare cu Sindromul Hemolitic Uremic si, ca atare, de la Spitalul de urgentã din Petrosani a fost transferatã la o altã unitate medicalã. Medicul Alin Vasilescu, managerul Spitalului din Petrosani, a confirmat datele initiale si a cerut în cursul dupã-amiezii de luni un transport special pentru acest copil.

Potrivit DSP Hunedoara, fetita a fost transferatã la Spitalul de Pediatrie „Louis Turcanu“ din Timisoara pentru analize suplimentare, dar, din fericire, cazul nu s-a confirmat.

„Existã o suspiciune, deci nu putem vorbi de o confirmare. Este vorba despre o fetitã de  6 ani si douã luni, care a fost adusã la urgenta din Petrosani, cu simptome de boalã diareicã acutã, greturi, vãrsãturi, scaune diareice, febrã si tuse. La analizele paraclinice de sânge s-a determinat o ureee foarte mare, lucru care a dus la acestã suspiciune de SHU, dar  nu avem datele stabilite pentru a spune cã este generatã de un microb, o bacterie sau un virus bine stabilit. S-a luat legãtura cu clinica din Timisoara, în cursul zilei de marti, iar rãspunsul clinicii este cã se infirmã diagnosticul de SHU si fetita se simte bine. Diagnosticul este enterocolitã si insuficienta renalã, dar nu SHU”, a precizat dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.

În toate spitalele se fac acum anchete pentru stabilirea sursei bolii. Ministerul Sãnãtãtii si medicii au venit cu recomandãri privind respectarea unor norme stricte de igienã în alimentarea micutilor, astfel încât sã poatã evita îmbolnãvirea cu SHU. De asemenea, se efectueazã controale încrucisate în toate spitalele din tarã, pentru depistarea si controlul infectiilor nosocomiale, adicã a infectiilor de spital.

Diana Mitrache