Hazul si necazul politicienilor: ”Pâna la moarte si dincolo de ea!”

Mita mascata, bani, alimente, câini in sedii de partid, Sasa si Colonia Petrosani, zona ”slaba”- asaltata, bicicletele ca mita dejucata, replici si partide imaginare etc., toate au facut parte din culisele campaniei electorale interzise, pâna in ultima clipa a scrutinului de duminica.

Mare e gradina luptei pentru putere!! Inainte cu numai o zi – doua de ziua de gratie 10 iunie 2012, când românii si-au ales edilii, a fost mare agitatie intre echipele candidatilor pentru a mai câstiga câteva voturi. Au fost situatii la marginea legii si chiar dincolo de ea, au fost situatii hazlii si copilaresti, au fost polite platite tot cu umor, dar a fost si mita electorala dejucata in ultimul moment, altele – nu… S-au facut instructaje cu reprezentantii si observatorii aflati in sectiile de votare despre cum se poate fura la vot si la numaratoare, la ce gesturi ale taberei adverse sa fie atenti, despre riscuri asumate pe principiul ”hotul neprins, e negustor cinstit”…

Deci:

l Au fost exploatate categoriile sociale care pot fi atrase prin plase cu hrana acordate de unii reprezentanti ai rromilor, in Colonia Petrosani si Sasa, chiar cu o zi inaintea alegerilor, asa ca oamenii sa nu uite, iar burta sa le fie plina la momentul votului.

 • Un reprezentant al unei formatiuni politice isi intâlneste un vechi amic si il intreaba: – Tu esti cu ceilalti? – Nu ba. Eu am problemele mele, da-i in ma-sa ca toti sunt la fel. – Vezi ca la noapte ducem biciclete in Sasa, poate vii cu noi. Ghinion! Cel intrebat era din tabara adversa si ca urmare mita cu biciclete a fost dejucata, desi la bataie erau pregatite doar 10 bucati ceea ce ar fi produs mai mult rau pentru mituitori.
 • Sâmbata au zbârnâit telefoanele cetatenilor din Valea Jiului. De la capatul celalalt al firului o voce grava intreba care ar fi, in viziunea intervievatului, prioritatea care trebuie s-o aiba in vedere viitorul presedinte al Consiliului Judetean. Apoi, vocea intreba daca cetateanul stie ca pe buletinul de vot a fost strecurata o persoana cam cu acelasi nume ca al lui MircIa Muntean, candidatul USP la sefia Consiliului Judetean. Era vorba de  MircEa Muntean, dintr-un partid care nu exista – USPe, si asta pentru a induce in eroare pe cel care voteaza, spunea vocea atentionând ca valabil este candidatul USP fara ”e” la final. Respectivul candidat si ”partid care nu exista” se stie ca este un satelit al PNL inregistrat legal, iar candidatul a fost ales intentionat cu acelasi nume pentru a rupe din voturile lui Mircia Muntean de la USP.
 • Textul unui SMS a curs vineri si sâmbata pe telefoanele alegatorilor, text care invita oamenii la vot pentru a se produce schimbarea, iar pentru asta este nevoie de decizia poporului. Si cum textul cuprindea si o fraza in care candidatul cu pricina cerea ajutorul cetateanului, respectiv ”ajutati-ma sa schimb in bine Hunedoara”,  un votant mai hâtru i-a raspuns politicianului aflat in cursa: ”te ajut când imi dai banii inapoi!” . Era vorba de vreo 40 milioane lei vechi, dati politicianului cu 4 ani in urma, pentru un serviciu promis si neonorat.
 • Un candidat de primar a dat dovada ca face ceea ce promite inainte de ziua votarii. Nu ca a vrut, ci asa s-a nimerit. Acesta, printre alte promisiuni, a spus ca va avea grija si de câinii vagabonzi. Ca un facut un câine lup slab si murdar s-a proptit la intrarea in sediul partidului. Candidatul l-a luat in sediu, i-a cumparat de mâncare, drept pentru care animalul s-a asezat sub scaunul din birou al politicianului, in semn de recunostinta. La sedinta de organizare/instruire pentru alegeri, membri ai respectivului partid au vociferat cerând sa se scoata câinele din incapere pentru ca emana mirosuri neplacute. Foarte serios, presedintele partidului a replicat: nu pot, pentru ca eu fac ceea ce spun!
 • Furtul de banere si distrugerea afiselor unui anume candidat, postate pe spatii private, au produs iritare, sâmbata, in rândul locuitorilor pe pe str. Slatinioara din Petrosani. Ca urmare, acestia au iesit in strada si au spus in gura mare ce au facut ”nesimtitii”, asa ca lumea sa stie ca nu-s de treaba si deci sa nu fie votati/votat. Sa fi fost un truc al celor ce-l sustin pe candidatul disparut de pe pereti, sau a fost o miscare cu efect contrar al contracandidatului?
 • Pe strada Saturn, 2, din Aeroport, Petrosani, doi cetateni au venit speriati la un partid sa afle daca au facut bine sau nu ca au primit 50 ron pentru a vota o persoana la sefia CJH, lucru intâmplat vineri spre sâmbata noaptea. Acestia au precizat ca nu li s-a cerut ce primar sa voteze, ci doar ce presedinte al Consiliului Judetean. Au fost sfatuiti de cei carora le-au cerut protectie si consiliere sa voteze ceea ce cred ca este bine pentru ei si sa nu tina seama de recomandarea ”donatorilor” de bani.
 • Mare nunta mare, sâmbata seara la Hotel Petrosani, oameni multi pe terasa din buricul tirgului! Pentru candidati este mana cereasca sa ai adunati la un loc atâta popor. Si au actionat cu gândul ca doar doar mai prind câtiva nehotarâti. Câteva masini inscriptionate, cu afise electorale pe geamuri, au patrulat prin fata nuntasilor, iar alta a stationat chiar in nasul acestora. Cei din staff-ul politicianului au declarat ca masina este ca un baner, doar ca se misca: ”Trebuie sa ma misc cu masina, am treburi de rezolvat. Ce, banerele sau afisele de pe panouri au fost date jos? Deci e permis!”
 • Pentru a-si compromite contracandidatii, chiar duminica dimineata, in ziua alegerilor, unii imparteau cafea in numele taberei adverse. E o incercare ce poate avea efecte. Sau nu.

Acestea sunt doar câteva din agitatiile de dinaintea alegerilor de ieri, in dorinta de câstig a acestei curse politice. Cert este ca batalia s-a dat pâna in ultima clipa a scrutinului pe principul mor sau cistig.

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Hazul si necazul politicienilor: ”Pâna la moarte si dincolo de ea!”

 • 11 iunie 2012 la 11:31
  Permalink

  Felicitari invingatorilor!
  Pentru noi cei invinsi, se potriveste cel mai bine dictonul „ai invins continua, ai pierdut continua.”

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.