“Lumina si Multiculturalitate ” – lampa simbol al luminii, suferintei si al sperantei. Acesta este titlul simpozionului derulat la Universitatea din Petrosani, eveniment la care au luat parte toti reprezentantii institutiilor publice, de cercetare si nu numai din municipiul Petrosani.

Temele de discutie au fost dintre cele mai diverse, însã toate având ca punct central mineritul. A doua parte a manifestarii a cuprins discutii si opinii despre traditiile mineritului in Valea Jiului. Actiunea s-a aflat la prima editie denumitã generic “Lampa”.

“Acest simpozion s-a dorit a fi o punte între trecut si prezent, dar si un nou început. Avem nevoie sã ne cunoastem trecutul, pentru a ne putea trãi cu demnitate prezentul si a înainta spre viitor, hotãrâti si responsabili de menirea noastrã. Într-o perioadã tulbure si complicatã pentru locuitorii acestei zone, dorim sã ne redefinim, cu scopul de a cãuta si implementa solutii pentru un viitor în sânul acestei comunitãti. Avem o istorie frumoasã, bogatã, controversatã, putin cunoscutã de publicul larg, cu traditii autohtone sau aduse din diferite zone ale Europei de cei care au clãdit notiuni de acasã aici, veniti pentru a exploata cãrbunele, iar toate acestea meritã a fi pãstrate si cred cã “Lampa” ne este de folos în acest demers al nostru. Lampa nu ca aparat sau dispozitiv în sine, ci ca Luminã. Lampa ca si luminã, pentru cã lumina lumineazã în întuneric si întunericul nu a cuprins-o”, au spus organizatorii evenimentului.

Monika BACIU