Acum 55 de ani (1961) handbalul performa cu Stiinta Petrosani

Atunci când România câstiga un prim titlu mondial la masculin, în anul 1961, pasiunea pentru acest sport a „electrocutat” studentimea din „Dealul Institutului”, care a pus bazele unei echipe de handbal, pe data de 29 aprilie 1961 Petrosaniul fiind gazda campionatelor de calificare, masculin si feminin, pentru Diviziile „A” si „B”.
Atunci echipa masculinã Stiinta Petrosani a câstigat jocul de baraj pentru Divizia „B” cu Rapid Oradea, promovând si esalonul doi. Din acel moment, handbalul a început sã facã o concurentã serioasã fotbalului. Un meci de neuitat a fost exact acum 50 de ani, în 1966, un joc de mare luptã cu echipa bucuresteanã Rapid care a învins cu greu în final cu 16-15. Meciul s-a disputat pe terenul de zgurã din incinta vechiului stadion „Jiul”, cam în actuala zonã a Parcului „Carol Schreter”, Stiinta evoluând cu Mãrculescu, Anghel, Ignãtescu, Cosma, Cioarã, Sãlãgean si Brasoveanu.
Stiinta Petrosani va rezista la acest nivel pânã în editia 1969-1970 când va retrograda dupã un joc dramatic, 20-25 la Chimia Turnu Mãgurele.
Dupã un sezon în campionatul judetean, Stiinta Petrosani revine în Divizia „B” începând cu sezonul 1971-1972 (victorie la baraj, 18-17 cu Tractorul Brasov), cu antrenorul Ieronim Ceacu si o echipã cu Loy, Bocãnici, Lupu, Orbulescu, Szemes, Maister, Gliga, Popovici, Rovinaru sau Floca.
Echipa din Petrosani devine una puternicã, reusind un excelent sezon1973-1974 pe locul 2 în Divizia „B”, Seria a 2-a, la lotul de mai sus adãugându-se Marincan, Voicescu, Bercea, Bora, Mastici, Fletan, Sebestyen, Fancsaly, Mazilu sau Teodorescu. Stiinta Petrosani devenise o echipã puternicã la nivelul Diviziei „B”, fãcând cinste sportului universitar, alãturi de baschet si fotbal. Au fost meciuri de neuitat, precum acela cu Metalul Copsa Micã (13-7), disputat pe o ploaie torentialã, dar extrem de spectaculos. A fost poate cel mai bun an al handbalului masculin petrosenean, stiinta fiind învinsã în retur doar de CSM Resita si Nitramonia Fãgãras.
Stiinta Petrosani a avut aceastã perioadã de glorie în anii `60-`70 ai veacului trecut. Vreme de 36 de ani, pânã în 1997, cu suisuri si coborâsuri, Stiinta Petrosani a oferit spectacole de bunã calitate la nivelul Diviziei „B” a handbalului românesc. Din pãcate, ca atâtea alte performante sportive din Valea Jiului, si handbalul masculin a dispãrut.
Performantele handbalistice de la Stiinta Petrosani vor mai rãmâne de-acum doar în retrospectivele scrise ale istoriei.

Cântecul lebedei…
…handbalului masculin a fost în sezonul 1996-1997, Divizia „B”, Seria D, când s-a mai încercat cu Utilajul Petrosani, cu o echipã în care au evoluat Nyulas, Petrache, Csiki, Gavrilã, Fodor, Drãgan, Otelea, A. Cazan, Gicã Enea, Szain, Burchioiu sau Cr. Cazan, dar ea nu a mai putut face fatã rigorilor diviziei secunde, cu echipe puternice în serie, precum „Poli” Timisoara, C.S.M. Resita, Univ. Timisoara sau CILDRO Drobeta Tr. Severin.Aici s-a oprit timpul. Era în 1997.
Genu TUTU

Un comentariu la „Acum 55 de ani (1961) handbalul performa cu Stiinta Petrosani

  • 27 martie 2016 la 13:43
    Permalink

    In articol s-au strecurat inadvertente. Anul 1966 este ultimul an al Stiintei in divizia A. Pe atunci la echipa jucau: Barabas, Viorel Gruia, fratii Drig, Tuti Cosma, Pita, Wili Suvaiala, Puiu Popovici, Maluseru, portari Florea si Bocaniciu. In divizia B echipa fost improspatata cu Margulescu ( proaspat absolvent IEFS), Fletan, Selejan, Francu, Mahalagiu, Fodor, Roman, Anghel, Albu, Loy, Dan Mihai. In toamna lui 1968 vin la echipa Bojte, Bora si Ioan C-tin. Pentru campionatul 1969-1970 vin la echipa Cioara M., Ignatescu, Brasoveanu, Popescu. Lotul echipei este :Selejan, Fletan, Francu, Cosma, Ignatescu, Cioara, Brasoveanu, Bora, Popoviciu, Bojte, Loy, Margulescu, Bocaniciu, Dan Mihai, Popescu, Ioan C-tin. Echipa retrogaradeaza din mai multe motive: retragere indemnizatii si a cartelelor de masa, supralimentatiei, mutarea pe terenul de bitum de la C S S, faptul ca antrenorul Barabas era cu bagajele facute in drum spre Cluj. Dupa retrogradare parasesc echipa Cosma, Francu, Anghel,Albu, Dan Mihai , (absolventi), Ignatescu, Popescu, Brasoveanu, Fodor (transfer), Mahalagiu ( deces) , Selejan (plecare in Israel). Dupa un campionat in judet ( 1970-71), timp in care la echipa vin Mastici, Lupui, Rovinaru, Marincan, Fancsaly, Branistean, Teodorescu, Bercea, Sebesy, echipa revine in B. In 1972 vin la echipa Szemes, Gliga, Orbulescu, Floca, Mazilu. In campionatul 1972-73 echipa avea forta sa promoveze in divizia A dar conducerea IMP nu a fost de acord. Pentru cele trei tururi toamna-iarna(sala)- primavara nu erau bani.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.