Cea mai mare retea de traficanti si consumatori de droguri care a existat vreodata in Valea Jiului, a fost destructurata ieri (joi) de ofiterii de la BCCO Alba si DIICOT Hunedoara. Circa 80 de tineri din care multi minori,  au fost dusi la audieri la sediul DIICOT Hunedoara de ofiterii antidrog. Printre cei cautati de politisti sunt si copiii unui fost politist. Unii dintre traficanti sunt recidivisti si au mai fost arestati in „lotul ketamina”.

Actiunea de destructurare a celei mai mari retele de traficanti si consumatori de droguri care a actionat in Valea Jiului, a demarat joi la prima ora a diminetii, in toate localitatile zonei. Ofiterii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba si procurorii de la DIICOT Hunedoara, sustinuti de trupele SIAS si DPIR au cautat mai multe tipuri de droguri despre care aveau date ca sunt vandute pe piata Vaii Jiului.

Interventia in forta s-a derulat concomitent in toate locatiile vizate, insa in Petrosani, Lupeni si Vulcan erau cantonati cei mai importanti dealeri si cei mai multi consumatori. Coordonatorul actiunii, comisarul sef Traian Berbeceanu a confirmat ca printre cei dusi la audieri sunt si traficanti care au mai fost retinuti pentru trafic sau consum de droguri, respectiv au facut parte din renumita retea „ketamina” care actiona in Valea Jiului dar si in restul judetului. „Politistii brigazii au destructurat o grupare infractionala organizata care avea ca si preocupari traficul si consumul de droguri de risc si mare risc, dar si de substante etnobotanice. S-a actionat concomitent in mai multe judete ale tarii si au fost efectuate peste 50 de perchezitii domiciliare fiind puse in executare mai multe mandate de aducere pentru traficanti si consumatori de astfel de substante. Cauza este coordonata de procurorii DIICOT Hunedoara”, a declarat ieri, comisarul sef, Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba.

Inghesuiala de traficanti si consumatori

Trupele speciale impreuna cu ofiterii de la BCCO Alba au ridicat circa 80 de persoane, traficanti si consumatori pe care i-au adus la sediul Politiei Petrosani, iar mai apoi la Deva pentru audieri. Curtea Politiei Petrosani, la orele pranzului cand actiunea s-a incheiat, era plina de tineri traficantii sau consumatori de substante interzise, iar mai multi parinti ingrijorati s-au adunat incercand sa afle ce se intampla cu copiii lor. Printre cei dusi la audieri s-au aflat si minori care erau consumatori de droguri. Totodata, anchetatorii au avut citatie pentru audiere si pentru copiii unui fost component al Serviciului de Interventie Rapida din cadrul IPJ Hunedoara, in prezent pensionar.

„Ketrosani”-centru strategic pentru traficanti

Anchetatorii impreuna cu procurorii au intrat pe fir dupa un incident ce a avut loc in acest an, la o unitate de invatamant din Petrosani, unde mai multi elevi au avut nevoie de interventia Ambulantei dupa ce au consumat substante interzise. Reteaua de traficanti actiona pe raza Vaii Jiului, iar drogurile ajungeau in zona direct din strainatate.

Substantele etnobotanice erau aduse in schimb din Bucuresti si Cluj, prin firme de curierat, iar apoi desfacute in cele sase orase ale zonei. „Drogurile erau introduse in tara dupa care erau transportate in zona Vaii Jiului si comercializate de diferiti

dealeri structurati pe mai multe nivele ierarhice. Consumatorii sunt cu varste intre 15 ani si 26 de ani, multi fiind elevi ai unitatilor de invatamant din Valea Jiului”, a precizat coordonatul actiunii, comisarul sef Traian Berbeceanu. Petrosaniul era considerat un centru important pe piata de desfacere a drogurilor. Traficantii au poreclit „capitala” Vaii Jiului „Ketrosani” de la faptul ca aici a existat una dintre cele mai mari retele de trafic si consum de ketamina dar si alte droguri, pana anul trecut cand a fost destructurata de ofiterii BCCO Alba. Politistii au gasit ieri in casele traficantilor din Lupeni, Vulcan si Petrosani, la perchezitiile domiciliare, cantitati importante de droguri. „Au fost efectuate in zona Vaii Jiului circa 40 de perchezitii domiciliare si au fost ridicate droguri de risc, marijuana si hasis dar si droguri de mare risc, amfetamine si produse etnobotanice de toate categoriile”, a explicat Berbeceanu. Toti cei ridicati de politisti au fost dusi la sediul DIICOT din Deva pentru a fi audiati, iar in functie de implicare, procurorii vor decide daca-i cerceteaza in libertate sau cer mandate de arestare.

Maximilian Ganju