Minerii de la mina Lupeni protesteaza la aceasta ora in curtea Complexului Energetic Hunedoara, nemultumiti de faptul ca administratorul judiciar al Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Societate in Insolventa a denuntat Contractul Colectiv de Munca, incepând cu data de 17.03.2016. Minerii care au declansat protestul sunt cei care ar fi trebuit sa intre in subteran, in schimbul II, dar au refuzat. Ei sustin ca nu au cu ce lucra in subteran iar prin denuntarea contractului colectiv de munca vor pierde mai multe drepturi si facilitati cum ar fi de exemplu ajutorul de inmormantare, bonurile de masa, cadourile de ziua copilului, si altele. „S-a denuntat azi dimineata Contractul Colectiv de Munca si am pierdut multe drepturi ce le-am avut acolo si nu suntem de acord ca numai noi sa platim pentru orice. Tot ce s-a tras de când am intrat in insolventa, numai pe noi a cazut. Nu suntem de acord. Avem si lipsuri, dar acum am pierdut chiar tot ce aveam si nu suntem de acord”, spune un miner.
De altfel, si liderii de sindicat recunosc ce au pierdut minerii si spun ca ataca decizia administratiei.
„Cele mai importante sunt ajutoarele sociale, ajutoarele de deces, pentru situatii grave de imbolnavire ale salariatilor care le puteau primi, doar pentru ca aveau contract colectiv de munca. E vorba si de adaosurile salariale pentru sarbatori, pentru ziua meseriei (n.r ziua minerului si energeticienului), de ajutorul pentru energia electrica si termica, tichetele, masa calda, transportul la si de la locul de munca, toate sunt drepturi pierdute”, declara Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele CEH
Pe de alta parte reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara pretind ca relatia angajat – angajator va fi reglementata in conformitate cu prevederile contractelor individuale de munca, iar beneficiile si sporurile stipulate expres (valoric si procentual) în cadrul acestora nu sunt afectate.
”Masura denuntarii Contractului Colectiv de Munca se impune având în vedere intentia de reorganizare a societatii manifestata de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa GMC, si din cauza faptului ca masurile aplicate pâna în prezent nu sunt suficiente pentru realizarea unei economii la un nivel care sa permita, în continuare, sustinerea activitatii”, arata reprezentantii CEH intr-un comunicat de presa.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara va demara negocierea unui nou contract de munca, în cel mai scurt timp.
Sindicalistii nu exclud ca si alti mineri sa refuze sa intre in sut si sa ajunga chiar in curtea CEH.
Marius Mitrache