Cafeaua de dimineatã nu merge fãrã o tigarã si-au spus fumãtorii care au ocolit barurile si cafenelele din centrul municipiului Petrosani. Cei care detin asemenea afaceri estimeazã cã si-au pierdut jumãtate din clienti, în ciuda faptului cã au amenajat spatii de fumat.
Încã de la primele ore ale diminetii, în majoritatea cafenelelor din Petrosani, mesele erau aproape goale iar angajatii si cei care au investit în asemenea afaceri nu si-au ascuns îngrijorarea.
În Valea Jiului, o zonã sãracã, o pierdere a unei pãrti a clientilor poate duce la faliment si somaj. ”Foarte multi clienti sunt fumãtori si spatiul este împãrtit în douã. O parte a cafenelei era pentru nefumãtori si în cealaltã se putea fuma. O pierdere a clientilor va fi, se vede încã din prima zi”, spune angajatul unei cafenele din ”buricul” Petrosaniului. Spatiile din afara cafenelei în care se putea fuma nu au convins clientii fumãtori în conditiile în care, afarã, la ora 9, erau – 2 grade Celsius. Dacã au lipsit clientii, n-au lipsit cei care controleazã aplicarea legii care a intrat în vigoare de ieri, iar majoritatea barurilor si cafenelelor au fost ”vizitate” de politisti. Proprietarul cafenelei, Siminel Iordache crede cã îsi va pierde circa jumãtate din clienti. Nu doar el ci si restul investitorilor care nu se prea puteau lãuda cu câstiguri fabuloase într-o zonã mãcinatã de somaj si sãrãcie.
Maximilian Gânju