De jumãtate de secol, Cupa Veteranilor, cel mai asteptat concurs

Cea mai asteptatã întrecere, cea la care se înscriu concurenti cu o jumãtate de an înainte, este cea denumitã Cupa Veteranilor. Este cel mai vechi concurs din Straja, care presupune si schiul de turã, modalitate de concurs care piere odatã cu cei care o mai practicã. Întrecerea are loc sâmbãtã la Straja, încã de la prima orã, dar începe de vineri, cu petrecerea veteranilor trecuti de 60 de primãveri.
Nimeni nu îi întrece la mãiestrie, nimeni nu le ia clasamentul, care, la cei trecuti de 60 de ani este fãcut la marea prrecizie, iar veteranii vin nou la Straja sã lupte, sâmbãtã, pentru marele titlu. Cu schiuri vechi, cu mult curaj si gata de petrecere si întrecere, peste 150 de veterani ai ascetui sport sunt asteptati de la prima orã pe pârtie.
„Este a 45 editie a Cupei Veteranilor. Este probabil, cea mai asteptatã cupã din Straja, pentru cã acei schiori care acum mai mult de 45 de ani schiau la Straja, vin, an de an aici sã se întâlneascã, sã depene amintiri si, defapt, sunt douãcompetitii: una în sala de mese, unde se deapãnã amintiri si pentru care majoritatea vine si concursul propriu-zis. Multi au peste 80 de ani, dar asteaptã cã acel concurs pentru ei este unul adevãrat, pentru care se pregãtesc un an întreg, ca nu cumva sã ajungã altcineva în fata lor”, a declarat Emil Pãrâu, organizatorul competitiei.
Cel mai vârstnic a trecut de 90 de ani si toti vin încã de vineri în Straja, ca sã se antreneze si sã discute cu prietenii pe care si i-au fãcut an de an aici. Si, în plus, organizatorii spun cã, odatã cu trecerea anilor, se pierd si concurentii si stilul lor de schi. „Cupa Veteranilor nu este numai pentru schi alpin, ci si pentru schi de fond. Din pãcate, acest sport în Valea Jiului doar ei îl mai practicã si, odatã cu trecerea timpului, va dispãrea, pentru cã sunt din ce în ce în mai putini”, mai sustine Emil Pãrãu.
Toti si-au anuntat participarea încã de acum o jumãtate de an si veteranii sunt cazati gratuit la Cabana Montana. Acolo are loc si masa festivã încã de vineri seara.
În Straja este zãpadã si organizatorii spun cã stratul este chiar mai mare decât în ianuarie. Pe pârtia Mutu, aceasta mãsoarã peste 40 de cm, iar concursul se tine pe Pârtia Lupului, unde zãpada este si mai mare. Vremea va fi foarte bunã asa încât suntem invitati în Straja sã îi încurajãm pe veterani.
Diana Mitrache

Advertisements