Pentru al doilea an consecutiv, voluntarii pentru Geoparc îi invitã pe pasionatii de alergare în naturã, de toate vârstele, sã participe la Crosul Cetãtii Regale a Hategului. Evenimentul se va desfãsura în perioada 22 – 23 aprilie 2016, pe traseul de acces spre ruinele Cetãtii Regale a Hategului,scopul sãu principal fiind acela de a atrage atentia, într-un mod pozitiv, asupra stãrii în care se aflã acest monument. Fatã de editia precedentã, în acest an, crosul va cuprinde douã probe distincte. MiniCrosul “Adaconi” va avea loc în data de 22 aprilie si este adresat copiilor si tinerilor cu vârste de pânã la 17 ani. Pe 23 aprilie, se va desfãsura Crosul Cavalerilor “Geraico” adresat tinerilor de peste 17 ani si adultilor, fãrã limitã de vârstã. Cele douã probe se vor desfãsura pe mai multe categorii de vârstã, urmând sã fie premiati câstigãtorii clasati pe primele trei locuri, din fiecare categorie.
Concurentii se pot înscrie la competitie pânã pe data de 9 aprilie 2016, completând formularele disponibile online pe site-ul www.dragdehateg.org. Pe site pot afla detalii despre competitie si pot consulta regulamentul concursului. Informatii despre competitie sunt disponibile si pe pagina de facebook: Crosul Cetãtii Regale a Hategului. “Mã bucur cã am reusit sã ne tinem promisiunea ca, de la an la an, sã punem bazele unui eveniment sportiv cu traditie care ne îndeamnã sã facem miscare, sã ne bucurãm de naturã si sã descoperim fragmente din trecutul si prezentul Tãrii Hategului. Fatã de anul trecut, am fãcut mici modificãri ale traseului astfel încât participantii sã se bucure din plin de aceastã experientã. Am pregãtit si câteva surprize pe care le veti afla dacã veti participa la cros. Asa cã, nu mai stati pe gânduri ! Dacã iubiti miscarea, natura si istoria, înscrieti-vã cât mai repede în competitie! Iar dacã nu v-ati propus sã alergati, vã invitãm în centrul orasului, pentru a sustine participantii pe ultima sutã de metri”, afirmã Daniel Barboni, voluntar pentru Geoparc si initiator al competitiei.
Crosul Cetãtii Regale a Hategului este primul eveniment de amploare desfãsurat în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti dupã declararea sa drept sit UNESCO, în noiembrie 2015. Crosul Cetãtii Regale a Hategului dã startul evenimentelor educationale, culturale si artistice care se vor desfãsura si în acest an pe teritoriul Geoparcului, singurul din România cu statut de membru al Retelei Europene si Retelei Globale a Geoparcurilor.
Evenimentul este organizat de Voluntarii pentru Geoparc prin Asociatia Drag de Hateg, în colaborare cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti si este sprijinit de Directia Judeteanã pentru Sport si Tineret Hunedoara, Colegiul National „I.C. Brãtianu Hateg, Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Localã, Asociatia TIOS, Destinatia de Ecoturism Tara Hategului-Retezat si Primãria orasului Hateg. Sponsorii principali ai evenimentului sunt Adaconi s.r.l. si Geraico Prodcom s.r.l., iar sponsori sunt Rolux s.r.l, Roben s.r.l., Narodot Construct s.r.l. si Popas Turistic Zimbrul Hateg.