Fiecare angajat al Complexului Energetic Hunedoara stã acasã 10 zile fãrã platã. Numai cã, la minã, asta se traduce uneori printr-un real pericol, dat tocmai de lipsa specialistilor din punctele-cheie, care nu pot sã lipseascã nici o zi. Inspectorii ITM spun cã acest aspect trebuie atent monitorizat, pentru cã se pot întâmpla accidente prin omiterea unor etape absolut necesare.
Planul de redresare al Complexului Energetic Hunedoara i-a trimis pe angajatii de la suprafatã si din birouri câte 10 zile în concediu fãrã platã. Asta, însã, se repercuteazã în subteran, unde rãmân posturi esentiale neocupate mai mult de o sãptãmânã, lucru nepermis, dat fiind cã este nevoie de specialisti zilnic. Situatia s-a înrãutãtit pentru cã, spun inspectorii ITM, sunt unitãti miniere unde concediile de odihnã se suprapun cu pauza de lucru si niciun specilist nu poate fi gãsit la lucru.
„De când a apãrut acest concediu în asteptare, vreau sã spun cã trebuie gândit mai bine. Spre exemplu, la Lupeni, la aceastã orã, cu toate cã au programãri la instructaj, nu existã niciun formator la serviciu, pentru cã s-a suprapus concediul cu concediul în asteptare. Sunt doi formatori, unul în concediu de odihnã, altul în concediu în asteptare. Nu am gãsit pe nimeni ca sã vedem dacã se respectã prevederile ISCIR, pentru cã responsabilul este în concediu de asteptare. Sunt sectoare în care seful de sector este în concediu de asteptare, celãlalt în concediu de odihnã si mai ales cã va veni perioada concediilor, consider cã, dacã nu se va gândi mai bine acest concediu o sã fie probleme”, a spus Ileana Bodea, sefa SSM din ITM.
Inspectorii ITM spun cã se poate invoca si conditia de exceptie în aceste cazuri si le atrag atentia celor din CEH sã tinã cont de necesitatea fiecãrui post în parte. „Nu este normal sã rãmânã descoperite anumite activitãti si sunt oameni responsabili care trebuie sã urmãreascã zilnic respectarea prevederilor legale si, dacã acesti oameni nu sunt, e posibil sã aparã probleme”, a mai spus Ileana Bodea.Tot ce se petrece în subteran este direct vizat de cei de la suprafatã. Asa se face cã, dacã cei de la suprafatã lipsesc, atunci cei din subteran sunt în pericol. Fiecare trebuie înlocuit cu o persoanã competentã, dar fãrã sã fie afectatã o altã activitate si asta trebuie sã aibã în vedere cei de la fiecare unitate minierã.
Diana MITRACHE