Fumãtorii din primãrie, trimisi la plimbare. Începând de astãzi ar trebui sã intre în vigoare legea antifumat. Legea interzice fumatul în toate spatiile publice închise, spatiile închise de la locul de muncã, mijloacele de transport în comun, locurile de joacã pentru copii. Si angajatii fumãtori ai Primãriei Petrosani sunt trimisi la plimbare sã se aeriseascã.
“Noi am avut un spatiu de fumat, dar domnul care se ocupã de acest aspect a si dat jos deja plãcuta. Astfel, angajatii fumãtori trebuie sã iasã în curtea interioarã pentru a fuma”, a declarat Adrian Neagoe, secretarul Primãriei Petrosani. Un aspect interesant este faptul cã la primãria Petrosani sunt mai multe femei care fumeazã decât bãrbati. Conform legii, prin spatiu public închis se întelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizãrii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Se asteaptã la o avalansã de reclamatii
Autoritãtile se tem cã Serviciul Unic de Urgentã 112 va fi asaltat de sesizãri privind încãlcarea legii prin care se interzice fumatul în toate spatiile publice închise, spatiile închise de la locul de muncã, mijloacele de transport în comun, locurile de joacã pentru copii.
”Recomandãm cetãtenilor ca sesizãrile privind eventualele contraventii privind fumatul în spatiile nepermise de lege sã nu se facã la numãrul de urgentã 112, aceastã linie fiind destinatã exclusiv urgentelor si situatiilor care pun în pericol viata, integritatea corporalã sau bunurile oamenilor”, anuntã Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã printr-un comunicat de presã. Structurile Inspectoratelor pentru Situatii de Urgentã, Politiei Române, Jandarmeriei Române si ale Politiei de Frontierã vor avea în vedere aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016, iar sesizãrile se fac cãtre Politia Localã sau cãtre structurile MAI. Pe de altã parte, conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel national 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor în ceea ce priveste fumatul.
Modul de reglementare a fumatului, ca parte a mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor, era verificat si înainte de aparitia acestei legi, aspect care va rãmâne în atentia IGSU si în timpul controalelor executate în teren.
Monika BACIU
Maximilian GÂNJU