Cancerul, boala secolului decimeazã populatia, iar bolnavii de cancer sunt statistici la Ministerul Sãnãtãtii. Mii de hunedoreni au fost diagnosticati în decursul anilor cu aceastã boalã.

Sase pagini de statistici
Reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii detaliazã incidenta cancerului la hunedoreni. Nu mai putin de sase pagini au fost necesare pentru a realiza topul acestei statistici negre.
Potrivit statisticii Ministerului Sãnãtãtii în anul 2015 în judet au fost în evidente un numãr de 1539 de persoane diagnosticate cu diferite tipuri de cancer. Cele mai frecvente sunt afectiunile plãmânilor, 254 de hunedoreni fiind diagnosticati cu cancer pulmonar. În anul 2014 numãrul hunedorenilor diagnosticati cu cancer a fost de 1738. Cele mai multe cazuri de cancer se înregistreazã în mediul urban, acestea fiind în numãr de 6583, în timp ce în mediul rural sunt în numãr de 2458.
Hunedorencele care suferã de cancer de sân pot sã îsi facã reconstructie mamarã, însã acestea nu fac parte din statisticile Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Hunedoara. “La noi în judet nu existã program pentru reconstructie mamarã, existã doar în centrele universitare. Singurele lucruri care se fac la noi sunt cele pentru protezele exterioare la sân. Sunt dispozitive medicale, estetice, nu de reconstructie. Acestea se deconteazã de Casa de Asigurãri de Sãnãtate în cuantum de 409,33 de lei pentru fiecare persoanã, iar diferenta este suportatã de pacient. Diferenta este foarte micã, de ordinul câtorva lei”, a declarat Ovidiu Bândea, purtãtor de cuvânt al CJAS Hunedoara.
La nivelul judetului Hunedoara 1525 de femei suferã de cancer de sân. Anul trecut 1121 de persoane au murit din cauza cancerului. Statistica Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara este cu atât mai îngrijorãtoare cu cât doar anul trecut au fost idenficate 1539 de cazuri noi de cancer, astfel numãrul total al hunedorenilor care suferã de aceastã afectiune este de aproape 10.000.
Monika BACIU