Într-o perioadã nefastã pentru fotbalul din Valea Jiului, numai cu echipe în campionatul judetean, din când în când mai întoarcem câte o paginã din ligile nationale, astãzi, subiect închis pentru noi…
Când Mina Bãrbãteni avea echipã în „C”!
Era o vreme prin anii `90-2000 când încã fotbalul mai pulsa bine în Valea Jiului. Printre echipele consacrate atunci – Jiul Petrosani, Minerul Lupeni, C.S. Vulcan – îsi fãcuse loc o altã echipã în sistemul national, Minerul Bãrbãteni, practic, o echipã a cãrei toponimie era o combinatie între minã si un cartier din sudul Lupeniului.
La finalul campionatului judetean Hunedoara al Diviziei „D” (Liga a IV-a) 2002-2003, promova în Divizia „C” (Liga a III-a), oarecum surprinzãtor, Minerul Bãrbãteni din… Lupeni.
Echipã înfiintatã în 1975, Minerul Bãrbãteni a stat în anonimat multã vreme, ajungând sã lupte pânã în ultima etapã cu contracandidata Rodostar Deva la promovare. Atunci, în ultima etapã, a fost 4-2 cu echipa din Deva, în fata a circa 1.000 de spectatori pe terenul de la „Grup”!
Minerul Bãrbãteni a jucat atunci (8 iunie 2003) cu echipa: Marcu – M. Lumperdean, Konicika, Orosz, Vajda – Codlean (min. 76 Dudasu), E. Lumperdean, Fazekas (min. 73 Vulcan), G. Ambrus – Krautil (min. 84 C. Botezatu), Duleantu (min. 78 O. Voicu), antrenor fiind Petru Ambrus.
Startul (5 sept. 2003) în Divizia „C” a fost unul marcat de emotii, doar 1-1 sus la „Grup”, (gol Teslutã) cu Soda Ocna Mures.
Campionatul s-a dovedit, la acest nivel, o pãlãrie prea mare pentru Minerul Bãrbãteni.
Turul a însemnat doar douã victorii si ultimul loc în Seria a 7-a (retrogradau locurile 11-14) pentru ca nici returul sã nu fie unul mai fast. Nici nu se putea altfel, o echipã care pierdea patru jocuri (plus trei egaluri) acasã si nu câstiga niciunul în deplasare, nu putea emite pretentii la salvare. Doi antrenori, Nicolae Krautil (etapele 1-9) si Romulus Leca (etapele 10-26) nu au gãsit solutiile salvãrii de la retrogradare. Cu o echipã în care au jucat câteva nume apreciate – Vulcan, „Jordao” Botezatu, Konicika, G. Ambrus, Udrea, Duleantu, Mursa, Pop, Cristi Barbu, Krautil, fratii Ambrus, golgeterii Teslutã si Vali Pop (câte 5 goluri fiecare), Minerul Bãrbãteni a încheiat pe locul 12 si nu s-a putut salva.
A fost o prezentã efemerã, dar a bifat un an în „C”, Minerul Bãrbãteni.

„Am avut arbitraje ostile”, afirmã Romulus Leca, antrenor la Minerul Bãrbãteni
Începând cu etapa a 10-a a editiei 2003-2004, Minerul Bãrbãteni a fost antrenatã de Romulus Leca.
El îsi aminteste de acea perioadã: „Am retrogradat nemeritat! Am avut arbitraje ostile, mai ales în deplasare. Ne-au furat chiar si la lider, Unirea Sânnicolau Mare. În rest, ce pot spune? Am avut o conducere excelentã, în frunte cu presedintele Toni Vintan, care ne-a asigurat toate conditiile. Din pãcate, au fost si câtiva jucãtori de prin alte pãrti, care nu si-au fãcut datoria… Dacã am fi avut vreo trei victorii în plus, nu retrogradam. Dar repet, am fost vânati de arbitri tot timpul, era greu sã te bati cu ei. Am fost într-o serie puternicã, cu U.M. Timisoara, Cugirul, C.F.R. Timisoara, Aurul Brad, Inter Blaj dar si Minerul Lupeni, spre care se canaliza interesul orasului. Noi ne-am fãcut treaba atât cât s-a putut. Pentru mine, rãmâne o amintire frumoasã” a spus Romulus Leca
Genu TUTU