Liderul Grupului parlamentar al U.N.P.R din Senatul Romaniei, domnul Haralambie Vochitoiu, a avut ieri, 15 martie a.c., o intrevedere cu E.S. domnul Agustín Gutiérrez Canet, ambasadorul Mexicului la Bucuresti, la sediul Ambasadei.
In cadrul intrevederii liderul grupului parlamentar al U.N.P.R a subliniat ca actiunea marcheaza un punct de plecare al activitatii externe a grupului parlamentar pe care il conduce, acesta fiind recent constituit. Intalnirea a vizat redinamizarea colaborarii parlamentare, a relatiilor bilaterale nu doar la nivel guvernamental, ci si in teritoriu, la nivel local.
Au mai fost discutate teme de actualitate, tinand cont de potentialul economic si dinamica comerciala a Mexicului, precum si identificarea oportunitatilor economice si nu numai, pe care le ofera judetul Hunedoara.
Totodata, senatorul U.N.P.R, Haralambie Vochitoiu si-a exprimat convingerea ca actiunea sa poate da un nou impuls cooperarii pe multiple planuri, indeosebi in energie si minerit, industria transporturilor, cercetarea in domeniile IT &C, domeniul culturii, dar si cel universitar, inclusiv prin e-Learning.
In cadrul dialogului, s-a abordat tema organizarii, in viitor, a unui Business Forum la Bucuresti, cu participarea unor oameni de afaceri mexicani, prilej cu care ambasadorul Gutiérrez Canet a dorit sa precizeze ca este pregatita o delegatie de oameni de afaceri mexicani din domeniul industriei de montaj si subansamble auto, care va ajunge in Romania la inceputul anului viitor.
La randul sau, ambasadorul Mexicului la Bucuresti si-a exprimat speranta ca, in perioada urmatoare, parlamentele celor doua state vor ratifica noile instrumente de colaborare pregatite de cele doua parti si l-a asigurat pe domnul senator, Haralambie Vochitoiu ca la nivelul Senatului Republicii mexicane se afla in studiu textul transmis de partea romana a proiectului de protocol de colaborare dintre cele doua Senate.
De asemenea, domnul ambasador Agustín Gutiérrez Canet a apreciat ca efectul stabilirii unui cadru juridic adecvat, sprijinit de Parlament se va reflecta in dezvoltarea relatiilor economice bilaterale dintre cele doua state, iar Romania poate oferi oportunitati in diverse sectoare economice.
La final, domnul senator Haralambie Vochitoiu l-a felicitat pe ambasadorul Gutiérrez Canet pentru succesul misiunii sale in tara noastra, multumindu-i pentru eforturile de a face cat mai cunoscut Mexicul in Romania si a dezvolta noi cai de colaborare bilaterala si i-a adresat acestuia invitatia de face o vizita in judetul Hunedoara in perioada imediat urmatoare, pentru a cunoaste marturii ale istoriei stravechi aflate la originile poporului roman, dar si realitatile actuale locale care pot oferi oportunitati de colaborare – invitatie pe care ambasadorul mexican a acceptat-o cu placere.
La aceasta intalnire au mai participat membrii staff-ului grupului parlamentar si ai Directiei Generale de Cooperare Parlamentara Externa a Senatului.

Biroul de presa