Gata cu fumatul în spatiile publice! Cei care au vrut sã îsi mai aprindã tigara în baruri, au putut sã o mai facã doar marti pânã la miezul noptii, pentru cã de miercuri, lucrurile se complicã. În ultima zi în care a fost permis fumatul, în cafenele, am gãsit si fumãtori supãrati si nefumãtori multumiti.
Marti au mai putut cu totii sã îsi aprindã tigãrile în bar. A fost ultima zi în care fumatul a mai fost permis prin lege, iar de miercuri dimineatã, tigãrile vor putea fi savurate afarã, în spatii special amenajate. Iar unii dintre fumãtori chiar cred cã le va fi mai bine si cã vor reduce numãrul tigãrilor fumate. „De miercuri o sã mâncãm fructe, pentru cã fructele ajutã la revigorarea organismului si nu sunt asa scumpe ca si tigãrile. Tigãrile le fumãm din cauza stresului cotidian, pentru cã stresul i-a nãvãlit pe români în toate pãturile sociale. Probabil cã o sã fumez mai putin, cã tot am probleme cu inima. Nu o sã mai fie 5 tigãri, ci numai una la cafea”, spune un fumãtor din cafenea.
Nefumãtorii, însã, abia au asteptat ziua în care nu se mai fumeazã. „E un lucru bun cã nu se mai fumeazã. Nu mai inhalez fumul de la nimeni, nu? Hainele cu care vin curate, zi de zi, le umplu aici de miros din cauza fumului de tigarã. De acum vom sta si noi mai linistiti în bar”, ne spune un nefumãtor.
Încã nu stiu nici proprietarii de cafenele ce vor face. Vor amenaja un mic spatiu afarã din barã si sperã ca sã nu le scadã vânzarea. „Ne conformãm legii date. Este neplãcut, dar asta este. Sper ca clientii sã aprecieze cafeaua si calitatea ei si sã vinã în cafenea. În fata cafenelei, vom pregãti niste scrumiere, pentru cã încã primãria nu ne-a dat un statut sau ceva pe care sã îl respectãm”, spune o barmanitã dintr-o cafenea de pe centrul civic din Petrosani.
Desi încã este rece, terasele vor mai astepta, însã, la Petrosani deja s-au înregistrat cereri de la cafenele si restaurante pentru ca astfel de spatii sã fie amenajate si pentru fumãtori. „Sunt cereri pentru amenajarea de terase, în special pe zona Centrului Civic al municipiului”, a afirmat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Din 16 martie, fumatul este interzis în spatiile publice închise. Din acest moment, nu se va mai fuma în restaurante si cluburi, în scoli si spitale, nici mãcar în spatiile libere din apropierea locurilor de joacã pentru copii sau scoli.
Cine nu respectã legea, riscã amenzi de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de cãtre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de 5.000 lei la prima abatere. La a doua abatere se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de 10.000 lei si cu sanctiunea complementarã de suspendare a activitãtii pânã la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitãtii.
Diana Mitrache