În urmã cu douã decenii, returul 1995-1996 începea pentru echipele din Valea Jiului cu patru prezente în Divizia „C” (Liga a III-a) Seria a 3-a si cu alte sase echipe în Divizia „D” (Liga a IV-a)! Deci, 10 echipe, plus Jiul Petrosani în Divizia „A”! Astãzi vom readuce în memorie ce fãceau atunci, actualele echipe „rãmase în viatã”, toate la nivelul Ligii a IV-a judetene.
Minerul Uricani juca la ora aveea în Divizia „C”, ocupând un excelent loc 4 în Seria a 3-a, fiind cea mai bine plasatã dintre echipele Vãii Jiului. Cu un lot puternic, printre care jucãtorii Szoradi, Irimus, M. Dinu, Fl. Iordache, V. Pãuna, Gigi Stefan, Grecu sau Matache, Minerul Uricani avusese un tur de exceptie, cu 3 victorii si douã egaluri în deplasare. Jucãtorii M. Szoradi si Fl. Iordache au reusit fiecare câte un hat trick (3 goluri într-un meci), iar Gigi Stefan si Fl. Iordache (7 goluri) erau golgeterii echipei. În prima etapãdin retur, 0-2 la FC Vâlcea Rm. Vâlcea.
Inter Petrila (se numea Parângul Lonea) ocupase în tur locul 6 în aceeasi serie a Diviziei „C” cu o echipã de mari valori: Ilie Botezatu, Bela Muntoiu, M. Popa, Nãcrealã, Stãncic, Ceacusta, Cr. Barbu, N. Stoian, Simianu.
O evolutie de exceptie a avut-o Narcis Stoian, care a marcat 11 goluri în acel tur, dar si Cristi Barbu si Stãncic, mereu în formã, fiecare înscriind câte sase goluri.
Nargis Stoian a reusit performanta a douã hat trick-uri la rând, în etapele a 16-a si a 17-a, în meciurile de 5-1 cu Petrolul Videle si 5-3 la Minerul Uricani.
CS Vulcan era, de fapt, la ora aceea, împãrtitã în douã echipe, AS Paroseni Vulcan care evolua în Divizia „C” si Minerul Vulcan, practic, urmasa actualei echipe. Amintim doar cã la divizionara „C” evoluau Oprita, Dodenciu, Irina, Vesa, Mitrofan, M. Constantinescu, Ruben Cretu, C. Ispir sau Vlad, în timp ce Minerul Vulcan încheia turul în Liga a IV-a pe locul 3, neînvinsã în ultimele cinci etape, antrenor fiind Viorel Frãtilã. CS Vulcan încheie turul pe locul 3, atacantul Vasile Scurtu fiind un veritabil puncheur, cu 17 goluri marcate, urmat de Dan Voicu (9 goluri), Raul Cismasiu (7 goluri), Radu Banc si Gabi Ambrus, ambii cu câte 6 goluri. Startul în retur a fost dezastruos, 0-3 acasã cu liderul Aurul Brad.
Fãrã Universitatea, dar cu Livezeniul!
O curiozitate în acel campionat 1996-1997 era faptul cã dispãruse din zona fotbalului Stiinta (Universitatea) Petrosani, dar în Divizia „D” existau atunci Minerul Bãrbãteni, Utilajul Petrosani, Minerul Aninoasa sau Jiul Petrila, echipe dispãrute acum. Si în plus, ca o picanterie dacã vreti, Minerul Livezeni (va ocupa locul 14 la final de campionat, din 16 echipe), o echipã ce la finalul turului luase douã bãtãi acasã (se juca pe terenul nr. 3 al Jiului), iar în deplasare nu reusise decât un punct. Printre componentii acestei echipe, Mag, Tiliban, Cernitoiu, Moraru dar si celebrii Nelu Varga si Sorin Henzel.Asadar, acum douã decenii, în editia 1996-1997, aria fotbalului de pe cele douã Jiuri se întindea pe o „suprafatã” între Liga I (Jiul) si Ligile III si IV, cu un total de 11 echipe.Acum au mai rãmas, dintre cele de atunci, doar patru, la care se adaugã astãzi Hercules Lupeni si Universitatea Petrosani.
Genu TUTU