Laurentiu Nistor se face pres în fata fostului Guvern Ponta

Trãiascã Guvernul Ponta! Trãiascã Guvernul Ponta cã a salvat Complexul Energetic Hunedoara! Trãiascã Guvernul Ponta cã a avut grijã de locurile de muncã!
Dacã parlamentarii ar trebui sã jure pe Biblie sau pe Constitutie acestia s-ar strâmba. Deputatul Laurentiu Nistor si-a început campania electoralã pe schetelul ros al Complexului Energetic Hunedoara. Instalat la putere de câteva luni, guvernul technocrat a intrat în vizorul deputatului Laurentiu Nistor. Nistor îi aduce acuzatii grave si cuvinte nu tocmai laudative ministrului Energiei Victor Grigorescu.
“Haosul generat de falimentul lamentabil al aplicãrii unei politici energetice (negândite) este acum, în judetul Hunedoara, o realitate palpabilã si evidentã. Termoenergetica bazatã pe cãrbune nu a reprezentat, nu reprezintã si nici nu va reprezenta o prioritate pentru activistii PNL-PDL-PNTCD reinventati ca Tehnocrati. În acest moment, numai locurile de muncã din minerit si energie sunt amenintate, dar onoarea si dreptul la muncã sunt batjocorite de macarila activistilor tehnocrati. “Singura solutie care poate salva Complexul de la disparitie este munca…!!!” asta declarã tantos activistul technocrat ajuns ministru al energiei – V.V. Grigorescu. Asta e solutia finalã, nu?”, îi scrie deputatul Laurentiu Nistor ministrului Energiei, Victor Grigorescu într-o interpelare.
Noroc cã parlamentarii nu sunt pusi sã jure cu mâna pe biblie la intrarea în mandate. Dacã ar jura multi sau poate toti ar fi un pic cam strâmbi.
“Sã vã reamintesc domnule ministru cã, dvs, ati scris sloganul Transparentã pe frontispiciul Ministerului Energiei si nu Munca te elibereazã, asa cum alt domn sinistru le transmitea nefericitilor din lagãrelede muncã. Dacã stiati cã veti actiona altfel nu trebuia sã jurati cu mâna pe Biblie si Constitutie”, mai spune deputatul.
Si cum spuneam, norocul Complexului Energetic Hunedoara cã a fost Ponta la guvernare împreunã cu ministrii sãi. Ponta a sters din datoriile Complexului Energetic Hundoara? Care datorii, în conditiile în care în trei ani de functionare CEH a acumulat datorii de 1,6 MILIARDE DE LEI? Acelea de care zice Laurentiu Nistor. Unele, noi nu stim care.
“Sunt de notorietate angajamentele PDL-PNL-PNTCD în zona sigurantei energetice, luate cu mult timp înainte (2004-2011) dar dv ati declarat cã sunteti Tehnocrat. Dupã reinstaurarea prin fortã, când devine evidentã orientarea dvs (politicã), ati accelerat toate actiunile începute de cei care v-au adus la putere în detrimentul interesului României, minerilor, termoenergeticienilor, deopotrivã”, mai spune Nistor.
Huila nu va mai exista în România, iar românii vor plãti un pret mai mare pentru energia electricã. Si totul din cauza clietelei politice si a implicatiei secretarilor de stat în diferite companii concurente CEH.
“Cine ar avea intersul sã elimina huila din mult trâmbitatul mix energetic? Sã fie pãcura? sã fie gazele naturale? Mai are România resurse suficiente de petrol si gaze pe termen lung? Cine le va furniza românilor aceste resurse pentru luminã si cãldurã si cu ce costuri reale, dupã închiderea minelor? Munciti serios si transparent domnule… ministru? De unde provin tehnocratii numiti secretari de stat în Ministerul Energiei si ce interese au ei? Nu cumva de la petrol (OMV trading GmbH Viena Austria) si de la gaze? Deunãzi, declara doamna SS Corina Popescu, angajat de primã mânã (dintr-un birou luxos nu pe canapelutã), petrolistã, cã la Hunedoara este o problemã majorã, avem discutii cu Banca Mondialã pentru posibilitatea de a defini un proiect pentru Valea Jiului. CONPET ce problemã are doamna SS? Vã spunem noi?
Am mai vãzut filmul ãsta. Banca Mondialã finanteazã, cu dobândã, în primul rând închiderea complexului, apoi niste centre de afaceri nefunctionale, poate niste granturi mici si muzee. Ati cuprins în programul de guvernare APROBAT de Parlament asa ceva? Asa aratã modelul de muncã si seriozitate (minciunã prin omisiune), pe care îl reprosati angajatilor CEH?”, mai subliniazã Laurentiu Nistor.
Din nou Guvernul PSD a salvat Complexul Energetic Hunedoara din GHEARELE Comisiei Europene si ale Bãncii Mondiale. Dacã nu era Guvernul Ponta, societatea era déjà cu lacãtele puse si cu fierul valorificat. Rezultã din acuzele deputatului. “Guvernul PSD, un guvern de bunã-credintã, a continuat sã aplice mãsuri guvernamentale importante în baza Programului de guvernare angajat si a initiat actiuni cu adevãrat curajoase. A gãsit solutii rapide si a plãtit datorii (PDL) care nu îi apartineau, a negociat si s-a opus cu putere si demnitate reprezentantilor Bãncii Mondiale, folosind argumente economice si mai ales sociale adecvate în interesul pãstrãrii tuturor locurilor de muncã. Are vreo relevantã pentru dvs., sã vã reamintim solicitarea Bãncii Mondiale care dorea oprirea imediatã a complexurilor energetice pe cãrbune (CEH si CEO)?”, spune Nistor în interpelare.
Nistor contrazice însã realitatea. Fostul premier al României, Victor Ponta a mentionat cã Fondul Monetar International si Comisia Europeanã cer lichidarea Complexului Energetic Hunedoara.
”Al doilea punct asupra cãruia nu ne-am înteles, dar sper sã ne întelegem în interesul României, este viitorul industriei producãtoare de energie electricã pe bazã de cãrbune – adicã Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si Complexul nergetic Oltenia (CEO). Propunerile FMI erau restructurãri masive si radicale, care nu salveazã industria si locuirile de muncã, ci ne trimit într-o spiralã negativã. Suntem de acord cu mãsuri de eficientizare, dar nu cu mãsuri care sã ducã pe termen mediu si pe termen lung la disparitia acestui sector esential pentru siguranta noastrã energeticã si pentru partea socialã”, spunea în februarie, dupã discutiile cu Fondul, premierul Victor Ponta, în luna mai a anului trecut. O altã acuzatie la adresa guvernului tehnocrat este legatã de continuarea discutiilor cu Comisia Europeanã pentru transformarea ajutorului de salvare în ajutor de restructurare. Nistor sustine cã discutiile au fost întrerupte de tehnocrati.
“Cu toate eforturile depuse de fostul Guvern PSD, nu a existat timpul necesar îndreptãrii tuturor greselilor guvernelor PDL, de aceea, pozând ca technocrat ne asteptãm sã continuati efortul început prin decizii echilibrate nu bâjbâite. Ca parte din guvernul de activisti tehnocrati aveati pârghiile puterii sã continuati, ba chiar sã accelerati discutiile începute cu partenerii europeni privind ajutorul de stat, de exemplu, stiindu-se cã aveti super-lobby la UE, sã gânditi temeinic alte scheme complementare si sã finalizatimãcar proiectele legislative începute. Neavând stiinta necesarã ati preferat sã destabilizati compania fãrã un plan anume. Situatia a scãpat acum de sub control, iar colacul de salvare este… greaua mostenire. Fãrã idei, fãrã fortã si fãrã stiintã aruncati pe sticlã si în gazette doar declaratii sforãitoare, simple intentii. Ne aburiti cu o strategie la care primul capitol spuneati cã e gata de acum 2 ani, si nu a fost, dar al cãrei termen de finalizare asumat coincide cu… finalul mandatului legal al Guvernului de activisti tehnocrati. Acum, fortat de presiunea oamenilor adusi în pragul disperãrii, începeti sã vã treziti din palme si ne inforati tot prin interpusi (curajos) gãzarul SS Jude – Angajat dePrimã Mânã, cã veti continua mãsurile stabilite de fostul guvern netehnocrat si politic, începând cu negocierile cu CE. Pãi de ce le-ati interrupt? Ce credibilitate mai aveti acum cã spuneti cã gestionati insolventa corect si integru când ati adus oamenii în stare sã se batã între ei în societate, le spuneti cã sunt hoti, puturosi si neseriosi, ca pe timpul PNTCD-ului?”, mai aratã Nistor.
Doar cã si de aceastã datã, deputatul se aflã într-o oarecare gresealã. Tehnocratii au continuat discutiile cu europenii pentru transformarea ajutorului. “Mentionãm faptul cã Ministerul Energiei continuã actiunea de notificare a Comisiei Europene cu privire la intentia de transformare a ajutorului de stat individual de salvare, acordat CEH prin OUG nr. 22/2015, în ajutor de restructurare, în baza planului de restructurare care va trebui sã rãspundã observatiilor formulate de directia de specialitate a Comisiei”, a sustinut secretarul de stat în Ministerul Energiei.
Mai mult decât atât, mult-iubitul guvern Ponta a acordat cu o foarte mare întârziere ajutorul de salvare Complexului Energetic Hunedoara, drept pentru care societatea a si fost amendatã pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon. Statul român a întârziat nejustificat de mult acordarea primei transe din ajutorul de stat. abia în data de 20 iulie a fost acordatã prima transã din împrumut in valoare de 98.476,90 mii lei. Mai mult decât atât, Comisia Europeanã nu a avut nicio obiectie în ceea ce priveste acordarea ajutorului de salvare Complexului Energetic Hunedoara. Singura conditie pusã de Comisia Europeanã a fost ca în cazul nerambursãrii ajutorului de salvare, statul român sã notifice acest lucru si sã întocmeascã un plan de restructurare.
“Comisia reaminteste României sã întocmeascã un plan de restructurare pentru CE Hunedoara în momentul în care existã informatii cã ajutorul de salvare nu poate fi rambursat de cãtre CE Hunedoara”, mai aratã oficialii Comisiei Europene.
Dupã ce si-a expus refulãrile vizavi de guvernul technocrat, deputatul vrea rãspunsuri. Laurentiu Nistor a uitat sã precizeze cã o parte din conducãtorii Complexului Energetic Hunedoara au fost sustinuti de formatiunea politicã pe care o pãstoreste. Nu este prima datã când Nistor îi aduce acuzatii ministrului Energiei.
Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Laurentiu Nistor se face pres în fata fostului Guvern Ponta

  • 10 martie 2016 la 09:07
    Permalink

    Guvernul Ponta a fost mai bun decat actualul guvern, se vede treaba asta cu ochiul liber, actualii ministri sunt total depasiti, nu au viziune si nici experienta sa conduca ministere…insa in ceea ce inseamna CEH din pacate guvernarea PSD nu a avut solutii mai bune. Pot sa spun ca Dl. Nistor Laurentiu se face vinovat pentru numirea unor membri PSD hunedoreni in functii de conducere la CEH care habar nu aveau de minerit. Acesta este adevarul…din pacate. 🙂

Comentariile sunt închise.