Pe Ilie Pintea îl cunoastem de la radio, acolo îi auzim vocea când prezintã judetul Hunedoara, evenimentele care au loc aici sau când face reportaje despre atractiile hunedorene. A reusit sã fie selectat de Ministerul Apãrãrii Nationale pentru a merge corespondent de presã în teatrele de operatii unde se aflã la datorie militari români. S-a întors de acolo cu informatii, fotografii, material video – toate acestea fiind o parte din sufletul lui. Cu el o sã ne vedem sâmbãtã la urmãtoarea editie a campaniei „Premiantii fãrã premii”.
Ne-am oprit asupra lui pentru cã eforturile prin care se strãduieste sã promoveze judetul Hunedoara, zona Vãii Jiului si România deopotrivã meritã aprecierile noastre. Un jurnalist echilibrat, care a ales sã stea departe zona gri a acestei industrii pentru a putea sã informeze corect publicul care îi consumã materialele de presã.
Profesionalismul lui l-a recomandat sã devinã jurnalistul hunedorean care a fost acceptat de ministerul Apãrãrii sã meargã în bazele militare din Afganistan, acolo unde militarii români sunt la datorie alãturi de alte forte militare ale lumii. Recunoscut de conducerea Radio România, al cãrei corespondent este în Valea Jiului, judetul Hunedoara, Ilie Pintea face cinste acestei bresle, a jurnalistilor.

„Am ezitat îndelung când mi-a spus Dan despre premiul acesta, si nu pentru cã nu apreciez campania, ci pentru cã, pur si simplu, nu cred cã am vreun merit care sã atragã atentia opiniei publice. Sunt jurnalist si atât, iar printre colegii nostri sunt multi altii care au mai multe de spus decât mine. Cred totusi cã distinctia asta e una meritatã de Radio România, institutia la care am privilegiul sã lucrez: dacã n-ar fi fost încrederea si sustinerea colegilor mei din Radio, n-as fi ajuns niciodatã în îndepãrtatul Afganistan, ca sã vã spun cum aratã o zi din viata unui soldat într-un teatru de operatii sau cât de mult înseamnã o sticlã de apã în praful unui sat afgan. E, din punctul meu de vedere, un premiu care nu-mi apartine mie, ci întregii familii de la Radio România – iar eu sunt mândru sã fac parte din ea”, ne-a mãrturisit Ilie Pintea când l-am rugat sã transmitã un mesaj cãtre cei care îl apreciazã.

Am cerut sprijinul colegilor sãi pentru a avea un tablou cât mai clar asupra personalitãtii invitatului celei de-a 97-a editii a campaniei „Premiantii fãrã premii”.
„E greu sã faci o caracterizare colegului nostru, Ilie Pintea. De ce? Pentru cã Ilie este ceea ce numim „un om fain”. Pasiunea sa este radioul, dar Ilie mânuieste la fel de bine si aparatul de fotografiat sau camera video. Ce-l defineste pe Ilie? Încãpãtânarea cu care îsi urmãreste proiectele, iar acest lucru se simte sau, mai bine zis, se aude la Radio România Actualitãti, acolo unde putem sã-i ascultãm reportajele. Ilie aduce la microfon oameni care, prin vorbele lor, au darul de a schimba în bine imaginea Vãii Jiului, locul sãu natal. Iar Ilie are acest dar de a gãsi frumosul si ineditul în cele mai banale locuri. A stiut sã aducã în prim plan traditiile momârlanilor, bucuriile turistilor care urcã în statiunile de munte, dar si dramele familiilor de mineri lovite de tumultul unor zile cenusii.
Ilie a fost si alãturi de soldatii români care luptã în Afganistan si de acolo, de la mii de kilometri distantã de tarã, a transmis emotia unor oameni duri. A înregistrat, a fotografiat, a filmat viata soldatilor români si ne-a oferit imaginea unor bãrbati pregãtiti pentru teatrul de rãzboi, dar sensibili la gândul „acasã”. Si ar mai fi ceva de spus despre Ilie Pintea: pe acest om nu l-am vãzut nervos niciodatã”! Sorin Blada

„Pentru mine, Ilie Pintea este un sistem de referintã în ceea ce priveste presa din Valea Jiului si asta pentru cã este o voce, o voce la Radio România Actualitãti. Desi putini îl vãd în fatã, atunci când ajungem la câte un subiect, pentru cã zi de zi facem orele de muncã în teren împreunã, oamenii sunt încântati sã îl vadã si, de fiecare datã, îl felicitã pentru câte un reportaj. Este un realizator excelent de emisiuni de radio, simte mereu subiectul si atacã sensibilitatea publicului cãruia i se adreseazã. Si, unde mai pui cã a fost de câteva ori pe front, în Afganistan, de unde s-a întors cu povesti una si una si a realizat câteva filme documentare si chiar o expozitie ce a plecat la New York.
Ilie Pintea este vocea inconfundabilã a radioului public, care le spune tuturor cum este Valea Jiului si judetul Hunedoara, care atacã într-o stire toate unghiurile din care poate fi privitã o informatie, cu obiectivitate si profesionalism, adunate în aproape douã decenii de experientã, fãrã sã scad aportul pe care l-a adus presei locale în timpul mineriadelor, la care a fost martor ocular. Îi place cafeaua de dimineatã sã fie la cafeneaua la care se întâlneste cu o mânã de prieteni, iar pentru mine este un tovarãs cu care mã sfãtuiesc atunci când am nevoie sã mai consult o pãrere. Si sã nu uit, este cetãtean de onoare al orasului care l-a adoptat de ani buni, Petrila, cea mai esticã localitate din Valea Jiului”.
Diana Mitrache

„Ilie Pintea strãbate aceste vremuri tulburi pentru presa de pretutindeni cu reportofonul de gât, mintea lucidã, onorând breasla jurnalistilor din Hunedoara ca un senior „cu pleatã”. În contrast cu cele spuse despre Valea Jiului, Ilie a reusit mereu sã umple jumãtatea golitã de altii a paharului. Este unul dintre putinii jurnalisti care nu se urneste din casã doar atunci când în Valea Jiului mor oameni ori când minerii ies în stradã, se blocheazã în subteran sau protesteazã. Nu, Ilie Pintea a reusit sã aducã în atentia ascultãtorilor RRA oameni frumosi, locuri calde, momente unice petrecute într-o zonã „urâtitã” de aceste vremuri nedrepte…”
Ionut Drãgotesc

„Ce pot sã spun de Ilie Pintea? Îl cunosc de „o jumãtate de viatã” sau mai bine spus o jumãtate din viata lui… Cu sigurantã intereseazã „picanteriile” mai mult decât lucrurile serioase pentru cã, nu-i asa?, suntem ziaristi, iar pe moment îmi aduc aminte cum înghetam amândoi iarna pe telescaun în drum spre releul din Parâng ca sã transmitem imagini la Bucuresti, pe vremea când am fost corespondenti la PrimaTv… undeva prin anii 2000. Oare intereseazã pe cineva cât ne-am sprijinit pe la începuturile carierei noastre când Ilie intrase la radio si trebuia sã transmitã un material în emisiunea regretatului Grigoriu într-un timp de un minut si citea de nenumãrate ori ca sã fie totul perfect… Da, Ilie este un perfectionist, iar presa pe care am fãcut-o si pe care am învãtat-o împreunã a fost aceea pe teren, „din poartã în poartã”. Ilie este un model pentru ceea ce inseamnã a fi jurnalist si desi nu îl trãdeazã fata (sic!) este o persoanã sensibilã, are mult talent si este foarte bun în ceea ce face. Dar ajunge cu laudele, cã si-o ia în cap… Oricum pentru premiu nu scapã, iar dupã ce zilele trecute am stat la o bere vizionând filmul lui Roger Water, acum îl astept la o vizionare Pink Floyd, ori Metallica…. Berea, ca pe timpuri, o plãteste cine are ceva prin buzunare, cã noi suntem jurnalisti, nu bugetari, nu avem sponsori si nici de pensii speciale nu vom avea parte…. Felicitãri Ilie Pintea si îti multumesc Dan Terteci cã ti-ai întors fata si asupra acestei bresle nobile si totodatã hulite si în special asupra unui jurnalist din Valea Jiului. Ilie Pintea meritã si dacã pânã acum nu i-ati auzit la Radio România reportajele ori nu i-ati vãzut fotoreportajele din Afganistan sau nu ati citit articolele pe care le-a semnat vã rog sã o faceti! Aveti de câstigat”!
Marius Mitrache

„Dacã, asa cum spunea odinioarã scriitorul Ion D. Sîrbu, Petrila este si astãzi, nu doar un simplu oras, ci o lume, cu sigurantã o contributie importantã la acest adevãr o are si Ilie Pintea, corespondentul pentru Valea Jiului al postului national de radio „România Actualitãti”.
În general, oamenii spun despre Ilie cã el este „vocea”. Asta poate si pentru cã, practic, nu e zi de la Dumnezeu fãrã ca despre lucrurile mai ales frumoase din Valea Jiului si tinutul Hunedoarei Ilie Pintea sã nu le vorbeascã românilor prin intermediul celui mai ascultat post radiofonic din România: Radio România Actualitãti.
Chiar si asa, în spatele vocii sale inconfundabile, Ilie Pintea rãmâne un profesionist prin excelentã al jurnalismului contemporan si un om de o exceptionalã calitate. În egalã mãsurã un profesionist al radioului, Ilie Pintea semneazã cu succes productii jurnalistice de top în televiziune sau în publicatii locale din Valea Jiului, asa cum se remarcã prin excelente comentarii, reportaje si, mai ales, fotoreportaje, pe blogul sãu ori pe „new social media”. Putini sunt cei care stiu cã Ilie Pintea se numãrã printre jurnalisti români care-si pot trece în CV calitatea de „corespondent de rãzboi” (fiind singurul din judetul Hunedoara care a obtinut acest statut remarcabil), dupã ce Statul Major al Armatei Române l-a primit – si încã de douã ori, în ultimii ani – în bazele militare ale NATO din Afganistan. Toate aceste „fapte” Ilie Pintea le considerã, cu modestia-i caracteristicã, doar „o datorie profesionalã împlinitã”. Asta nu a împiedicat însã Consiliul Local al orasului Petrila, orasul în care locuieste apreciatul jurnalist, sã-i confere un absolut meritat titlu de „Cetãtean de onoare”. Asa cum nu i-a împiedicat nici pe colegii sãi din presa Vãii Jiului sã-i confere, constant, titlul de „Cel mai bun jurnalist”. Asa cum nici noi nu ne vom împiedica în demersul nostru de a-l invita, de data aceasta în fata devenilor, nu doar pentru a descoperi omul din spatele vocii Radio România în judetul Huneodara, ci pentru a-l cunoaste cu adevãrat pe talentatul si onorabilul jurnalist care este ILIE PINTEA”.
Tiberiu Vintan

„S-a spus de multe ori, ca figurã de stil, cã Valea Jiului este ca un teatru de rãzboi, asta din cauza evenimentelor care se succed aici mai ceva ca secundele într-un roller coaster. Cât de vie este zona sau nu este discutabil, dar cu sigurantã avem ceva legat de rãzboi. Avem un corespondent de rãzboi. În România sunt putini jurnalistii care se pot lãuda în cariera lor cã au transmis dintr-un teatru de rãzboi, iar Ilie Pintea este unul dintre ei. Pe Ilie l-am cunoscut pe teren în urmã cu mai bine de 10 ani si chiar dacã nu i-am spus niciodatã (o mãrturisesc acum), am furat putinã meserie de la el. Asa, cât sã-mi umplu douã buzunare si-o agendã. Ilie Pintea este un om dedicat, profesionist, care în ciuda în vremurilor actuale când sintagma „merge si asa” tinde sã ia proportii alarmante, el încã se încãpãtâneazã sã-si facã meseria corect si cu pasiune”.
Adriana Pavel

„llie Pintea este absolvent al Facutãtii de Jurnalism din Sibiu… A realizat reportaje din toate colturile tãrii, a fost în linia întâi a evenimentelor, dar Ilie „a descoperit” oameni si locuri, s-a implicat în viata comunitãtilor, a promovat cultura fiind el însusi om de culturã. A sprijinit majoritatea proiectelor culturale, a promovat modele de oameni si fapte. Dur, dar de o sensibilitate rafinatã, Iliutã este omul care simplificã lucrurile, un optimist incurabil, dar si un critic cu atitudine transantã. De douã ori, a reprezentat România în teatrul de operatiuni militare din Afganistan – corespondent de rãzboi al postului national de radio. Este dedicat locurilor dintre Jiuri, mândru cã este din orasul scriitorului I. D. Sîrbu – Petrila. Este singurul jurnalist Ceatãtean de onoare, titlu acordat de CL Petrila, în 2014”.
Ileana Firtulescu

„Ilie Pintea este un profesionist desãvâsit, un bonom, un om special. L-am cunoscut cu vreo 15 ani în urmã, iar viata ne-a intersectat de multe ori pasii. Nici nu aveam cum altfel, într-o zonã profund “povincialã” cum este Valea Jiului. Ilie Pintea este un om care a transmis din toate colturile tãrii realitatea asa cum este ea, necosmetizatã, dar care a stiut mereu sã aducã la suprafatã si “frumosul din urâtul cotidian”. Un jurnalist pentru care marea provcare împlinitã a fost sã transmitã, în douã rânduri, din Afganistan si nu doar reportaje radio realizate în teatrul de operatiuni militare, ci si fotografii extrem de reusite care i-au adus recunoasterea internationalã. Ilie Pintea este mai mult decât voce bunã sau un jurnalist de exceptie al postului public de radio. Ca o glumã, am putea spune cã este ce vrea el, pentru cã Dumnezeu i-a hãrãzit talent cu carul. Scrie, filmeazã, fotografiazã si în toate îsi pune din plin amprenta sufletului sãu imens si frumos. Dar, mai presus de toate, Ilie Pintea este un jurnalist devotat locului sãu natal: Valea Jiului. O zonã pe care a stiut sã o descrie în culori pastelate chiar si atunci, sau mai ales atunci când toatã lumea vedea doar cenusiul. Ilie Pintea este absolvent al Facutãtii de Jurnalism din Sibiu si, în ultimii ani a fost de douã ori în Afganistan, unde a realizat, alãturi de colegul si prietenul lui Mario Balint, mai multe filme documentare si o expozitie fotograficã ce a marcat deschiderea sirului de actiuni ce au marcat aniversarea de 86 de ani a Societãtii Române de Radiodifuziune. Dar omul de radio din Petrila rãmâne modest si sustine cã meseria l-a înnobilat. Nu pot decât sã mã bucur cã l-am întâlnit pe cel care ne dã zi de zi dovada talentului, profesionalismului si a modestiei sale, care îl înnobileazã ca OM”. Carmen Preda Cosman

Pentru exemplul oferit, pentru întreaga strãdanie a unui asemenea om, vã propunem sã ne întâlnim cu el si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã, un model de suflet, de profesionist, de devotament. Sâmbãtã, 12 martie 2016, ora 11.00, domnul Ilie Pintea vine sã-l cunoastem. Aveti ocazia sã îl priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind în fata statuii lui Decebal din centrul Devei.