Marea majoritate a angajatorilor care au în subordine femei, de 8 Martie, le-au recompensat pe doamne si domnisoare fie cu un liber, o floare, un chef sau chiar o primã. Nu asta se poate spune si despre angajatele de la Complexul Energetic Hunedoara, care pur si simplu au fost înjosite pentru cã societatea trece printr-o perioadã foarte grea.
Astfel, chiar dacã în contractul colectiv de muncã era prevãzut ca fiecare angajatã sã primeascã câte 100 de lei, primã de ziua femeii, administratorul judiciar si cel special, care se ocupã de colosul industrial, nu au acordat acest drept pe motiv cã nu sunt bani.
”Din pãcate încã o prevedere din CCM, este nerespectatã si, la fel ca si pentru celelalte situatii în care nu s-au respectat prevederile contractului colectiv de muncã, avem la îndemânã prea putine portite prin care putem sã ne opunem acestei decizii de a nu acorda un drept salariatelor, chiar dacã el este prevãzut în CCM”, a spus Petre Nica, Presedintele Sindicatului Muntele.
Mai mult, Nica sustine cã administratorii societãtii încearcã în acest fel sã reducã cheltuielile si sã amâne falimentul.
”Din pãcate, luna februarie a fost una cu un pret mediu de vânzare de aproximativ 100 lei/ Mwh, ceea ce a generat un deficit bugetar care depãseste 15.000.000 de lei. În aceste conditii se încearcã prin orice mãsurã, chiar dacã este una antipopularã, sã se închidã din portitele care duc cãtre falimentul societãtii”, a mai adãugat Nica.
Iar dacã prima prevãzutã în contract nu a fost acordatã, angajatele Complexului Energetic Hunedoara, nu au primit nici mãcar liber de 8 Martie, si asta poate pentru cã administratia s-a gândit cã ce rost ar mai avea, dacã si asa doamnele si domnisoarele din CEH stau lunã de lunã 10 zile acasã, în somaj tehnic impus.
Adina PÃDURARU